MTelekom: 18,9 milliárd forintos profit

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknak megfelelő 18,9 milliárd forintos nettó profitot ért el a Magyar Telekom január-márciusban, és az árbevétel is az elvárásoknak megfelelően nőtt, főleg a macedón leányvállalat teljesítményének köszönhetően. Straub Elek a gyorsjelentésben ismét a 70 forintos osztalék kifizetését ígéri a részvényeseknek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom csoport adózás utáni nettó eredménye 5,5 százalékkal, 18,9 milliárd forintra nőtt az idén, az első negyedévben. A kisebbségi részesedésekből származó, további 3 milliárd forint profitot is beszámolva azonban, már közel 22 milliárd forint nyereséget ért el a Magyar Telekom, ami 7,7 százalélkos növekedést jelent a bázishoz képest. A csoportszintű bevételek 6,7 százalékkal, 153,3 milliárd forintra nőttek 2006 első negyedévében, a Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerint - hozta nyilvánosságra a társaság csütörtöki gyorsjelentésében. A bevételnél csak 1,1 százalékos növekedést vártak az elemzők.

A csoport eredményeinek első negyedévben tapasztalt, jelentős javulása elsősorban a nemzetközi tevékenységnek, és a magyar mobil szolgáltatásoknak köszönhető - közölte a gyorsjelentésben Straub Elek elnök-vezérigazgató. Straub szerint a magyar vezetékes szolgáltatások terén fontos szerepet játszott az ügyfelek megtartása. A havidíj jellegű csomagok száma nőtt annak köszönhetően, hogy nagy hangsúlyt fektettek az előfizetési díj típusú bevételekre, ugyanakkor a sikeres ADSL értékesítési kampánynak köszönhetően, tovább nőttek az internet bevételek.

A vezetékes vonalszám csökkenése ellenére nőtt a hatékonyság, 2006 február végén, anyavállalati szinten az egy alkalmazottra jutó vonalszám meghaladta az 500-at, ezzel a cég a tervezettnél korábban elérte kitűzött célját. Az évi rendes közgyűlés csúszása ellenére, az igazgatóság a nem auditált, 2005 évre vonatkozó pénzügyi beszámoló alapján, a tavalyi évihez hasonló mértékű osztalék kifizetését tartja indokoltnak - tette hozzá a cég első embere. (Az osztalék tavaly, részvényenként 70 forint volt)

A bevételeknél a mobil, internet és összekapcsolási (nagykereskedelmi) szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a kimenő forgalmi bevételek csökkenését. A macedón leányvállalat, a TCG bevételeinek konszolidálása 2006 első negyedévben 6,4 milliárd forinttal járult hozzá a csoport bevételeihez. A TCG konszolidálása nélkül a csoport bevételei 2,3 százalékkal nőttek.

A készpénztermelő képességet mutató EBITDA 4,9 százalékkal, 62,0 milliárd forintra nőtt, az EBITDA ráta így, árbevétel arányosan 40,5 százalék volt. A TCG hatása nélkül az EBITDA 59,4 milliárd forint, az EBITDA ráta 40,4 százalék.

A tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg, vagyis a beruházások értéke 19,0 milliárd forint volt, amelyből a vezetékes szegmensre 7,6 milliárd forint, a mobilra 11,4 milliárd forint jutott az első negyedévben. A mobil szegmensre eső összegből 2,2 milliárd forintot fordítottak UMTS-el kapcsolatos beruházásokra, 4 milliárd forintot pedig az EDR projektre.

A csoport nettó adósságállománya18,8 milliárd forinttal csökkent 2005 december végéhez képest 2006 első negyedévében történt hiteltörlesztéseknek köszönhetően. Az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak, a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 2006 március végére 30,6 százalékra csökkent.

(Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország, amely a Magyar Telekom-csoport tagja.)