Romlott Magyarország versenyképessége

Vágólapra másolva!
Kínát és Indiát emeli ki újabb, az országok versenyképességi sorrendjéről kiadott, 2006-os jelentésében a svájci Institute of Management Development (IMD). A listán szereplő új EU-tagok között Magyarország a 41. helyre került, így a magyarok versenyképessége romlott a legnagyobb mértékben, miközben a többség kisebb-nagyobb javulást tudott felmutatni.
Vágólapra másolva!

Az IMD összesen 61 országot rangsorol versenyképességük szerint, több mint háromszáz kritérium figyelembevételével.

A lista elején az Egyesült Államok áll, mint 2005-ben is. Az idén a következők sorrendje Hongkong, Szingapúr, Izland, Dánia és Ausztrália. Finnország pozíciót vesztett, visszacsúszott a 10. helyre. Kína már a 19. helyen, India a 29. helyen áll. Franciaország a 35. helyezést kapta, öt pozícióval lejjebb kerül, mint 2005-ben.

Az unióba belépett, volt szocialista országok között az élen Észtország áll, a balti állam a 26-ról a 20. helyre lépett előre. A második helyezett Csehország is látványosan javított 5 helyet, így most a 31-en áll.

Szlovákia is megelőzte Magyarországot, a harmadik helyet foglalta el. Ehhez részben az kellett, hogy északi szomszédunk egyetlen helyezéssel előrelépve, a 39. helyre kerüljön, részben pedig, hogy hazánk versenyképessége romoljon.

Szlovénia ezzel szemben javított, az 52. helyről a 45-re. Lengyelország eggyel hátrább csúszva az 58. helyen végzett az idén, ám ez azt jelenti, hogy az 55-ről az 57. lépcsőfokra felkapaszkodó Románia megelőzte. A tavaly nem értékelt Bulgária ennél is jobb helyen áll, a 47-en.

A listán Kína 12 helyet, India tíz helyet ugrott előre. Franciaország esete mutatja az elemzés szerint, hogy óriásivá nőhet a különbség a kormányzat és a gazdaság teljesítménye között. A jó kormányzati teljesítményre - versenyképességi szempontból - az egyik legjobb európai modell Dánia, amely két helyet is jött előre tavalyhoz képest a nemzetközi versenyképességi listán. A vezetők közé tartozik még Kanada és Svájc is. Utóbbit egyebek között kiemelkedő, a világon első helyre sorolt gazdasági megbízhatósága juttatta a 8. helyezéshez.

A nagy eurózónás országok közül Nagy-Britannia a 21., Németország három helyet veszítve a 26., míg Olaszország, ugyancsak három helyet veszítve az 56. helyen van.