Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Négy év után üzemi nyereség a Rábánál

Vágólapra másolva!
Négy év után először ért el üzemi nyereséget a Rába-csoport, a 22 millió forintot azonban elvitte a 123 millió forintos, pénzügyi tételeken elszenvedett veszteség. A cég vezetői azonban korábban is az üzemi nyereség elérésére koncentráltak, ami az áttörést jelentheti a cég életében.
Vágólapra másolva!

A Rába 11,9 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el az idén, az első negyedévben, amely a 2005 első negyedévihez képest, 12,9 százalékkal növekedett. Az üzemi tevékenység eredménye jelenősen javult, és az elmúlt 4 év veszteségei után, először pozitív, 22 millió forintot értek el. A Portfólió.hu által megkérdezett elemzők egyébként, még több mint 200 millió forintos veszteséget vártak üzemi szinten.

Az üzemi eredmények negyedévenkénti alakulása már folyamatosan kedvező volt, a 2005 első negyedévi 983 millió forint veszteséget ugyanis, a második negyedévben 535 millió forint, a harmadikban pedig 369 millió forint követte. A tavalyi év utolsó három hónapjában pedig már csak 89 millió forint volt a veszteség.

A Rába-csoport idei, első negyedévi üzemi eredményét viszont 123 milliós pénzügyi eredmény rontotta, így a társaság összességében 181 millió forint veszteséggel zárta az évet. A pénzügyi eredmény 123 millió forintos vesztesége tartalmaz egy 111 millió forintos egyszeri határidős ügyleteken realizált eredményt is.Tovább javult viszont a cégcsoport készpénz pozíciója, miután azt ezt jelző EBITDA mutató 661 millió forint eredményt ért el január-márciusban.

Rába Futómű Kft.

A Rába Futómű Kft. árbevétele 2006 első negyedévében 7,8 milliárd forint volt, szemben a bázis időszak 7,2 milliárd forintjával. Az árbevétel főmozgatórugója továbbra is a korábban megalapozott európai futóműrészegység, - és alkatrész szállítási projektek felfutása volt. Az elmúlt negyedévben az amerikai haszongépjárműipar kereslete csökkent. A tavalyi és az idei évben végrehajtott hatékonyságjavító intézkedéseknek köszönhetően azonban jelentősen javult a futómű részleg működése. Az üzemi tevékenység működésből származó veszteség a negyedévben 412 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 830 millió forinttal.

Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft.

A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. árbevétele 2,8 milliárd forint volt január- márciusban, ami gyakorlatilag megegyezik a bázissal. Ez egyébként nem rossz eredmény annak fényében, hogy 2005. második negyedévében a győri üzemet integrálták a Rába-Jármű Kft-be, így a győri üzem árbevétele a második félévben már nem a Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft-nél jelentkezett. Az üzemi tevékenység eredménye 29 millió forint volt, a2005 első negyedévi 172 millió forint veszteség után.

A katonai járművek hozzák az elvárt eredményt

Rába-Jármű Kft.

A Rába-Jármű Kft. 2006. első negyedévében - a korábban aláírt szerződésnek megfelelően -katonai jármőveket szállított a hozzá tartozó speciális felépítményekkel a HM Haditechnikai Ellátó Központja részére. A katonai járműcsaládon kívül a társaság különbözőkategóriájú autóbusz- és földmunkagép alvázakat szállított belföldi és külföldi partnerei számára. A Rába-Jármű Kft. árbevétele 2006. első negyedévében 1,8 milliárd forintot ért el. Az üzemi eredmény 120 millió forintot tett ki. Az első negyedévben az árbevétel a bázisidőszaki 1 milliárdról 80 százalékkal növekedett, az üzemi eredmény pedig 9 millióról 120 millióra nőtt.

Rába Járműipari Holding Nyrt. 2006-ban 50 milliárd forint feletti árbevételt tervez, ami 3 milliárd forinttal haladná meg a múlt évi 47 milliárdot - mondta Pintér István, elnök-vezérigazgató, a társaság első negyedévi eredményeit bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI
Lakópark épül az egykori gyártelep helyén

Hozzátette: az idei éves várakozások szerint a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 3 milliárd forintnál is több lesz, 2,4 milliárddal haladja meg a 2005. évi, míg az üzemi nyereség néhány száz millió forintot érhet el, ami az elmúlt évek veszteségei után jelentős javulás.

A vezérigazgató közölte: idén tovább folytatódik az ingatlanracionalizálás, a könyv szerinti mintegy 3,5-4 milliárd forintra értékelt hasznosításra kijelölt ingatlanok eladásából idén mintegy 1 milliárd forint bevételt várnak.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a Rába korábbi központjának helyet adó, Győr belvárosában található csaknem 430 ezer négyzetméter területű ingatlant eladták az Engel csoportnak, amely ott új városrészt alakít ki. A nyolc éves terv alapján 6000 lakást, intézményeket és üzlethelyiségeket alakítanak ki. A májusban induló első fázisban 26 ezer négyzetméter területet építenek be, ahol 430 lakás valósul meg.

Pintér István kiemelte, hogy az Engellel kötött szerződés szerint a Rába bevétele az ingatlanok értékesítéséből befolyt árbevétel 11 százaléka, havi elszámolással, de legalább négyzetméterenként 10 ezer forint, melyet az inflációval kiigazítanak.

Fotó: MTI
A Rába bevétele az ingatlanok értékesítéséből befolyt árbevétel 11 százaléka

Értékesíteni akar a Rába mintegy 244 ezer négyzetméternyi ipari ingatlant, egyebek között a győri reptéren egy 25 ezer négyzetméteres területet, és a 160 ezer négyzetméteres kapuvári volt Rába telephelyet.

A hasznosításra kijelölt ingatlanok között szerepel a több mint egymillió négyzetméter nagyságú écsi próbapálya, a volt kispesti öntöde székháza, egy győri szálloda, és összesen mintegy 17 ezer négyzetméternyi üdülő a Balaton déli partján.

Az elnök-vezérigazgató szerint a társaság ingatlanstratégiájának célja, hogy a legkisebb területen a lehető legmagasabb értéket hozzák létre, a termeléshez nem szükséges ingatlanokban lévő érték felszabadítása, és az így befolyó egyszeri bevételeket a hitelállomány csökkentésére és a fő tevékenység fejlesztésére fordítsák.

Jelenleg a Rába termeléshez szükséges ingatlanainak területe eléri a 977 ezer négyzetmétert, amiből a beépített terület 310 ezer négyzetméter. Ezek Győr-reptéren, 708 ezer négyzetméteren, Móron 157 ezer négyzetméteren, és Sárváron 112 ezer négyzetméteren helyezkednek el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről