Járai a reformok megkezdését sürgeti

Vágólapra másolva!
A lehető legsürgősebben meg kell kezdeni a szükséges reformokat, és gyors kiadáscsökkentésre van szükség az államháztartásban - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara szerdai rendezvényén.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond szerint "a közfinanszírozás teljes szerkezetét át kell alakítani, a kiadásokat le kell faragni, hosszabb távon pedig az államháztartás bevételeit is mérsékelni kell.

Napjainkban Magyarországon a közfinanszírozás a GDP 48-50 százalékára rúg, ezt 40 százalékra kellene mérsékelni a lehető legrövidebb időn belül. Ezzel is nagyobb teret hagyva a magánvállalkozások, a magángazdaság pénzellátására, finanszírozására."

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke úgy véli, hogy a választásokat követően felálló új parlamentnek több törvényt is vissza kellene vonnia. Olyanokat, amelyek költségvetési elkötelezettségeket, például egyes szociális kiadások emelését irányozták elő.

Járai Zsigmond szerint az egyik legelső feladat a gazdaság valós képének feltárása. Megerősítette azt a véleményét is, hogy a valós helyzetkép bemutatásában nemzetközi intézmények segítségét is igénybe kellene venni, például a Nemzetközi Valutaalap helyzetfelmérésére is szükség lenne.

Az MNB elnöke szerint a gazdaság, illetve az államháztartás mostani helyzetében, a legoptimistább variációk szerint 2012-ben lehetne bevezetni az eurót Magyarországon.

Az MNB elnöke szerint Magyarország egyetlen maastrichti kritériumot sem teljesít, és az Európai Unió 25 tagállama közül tavaly, arányát tekintve a legmagasabb államháztartási deficitet produkálta a GDP-hez viszonyítva.

Járai Zsigmond az új parlament által visszavonandó törvények közé sorolta az áfacsökkentést bevezető jogszabályt, a következő öt évre vonatkozó adóreform-csomagot előrevetítő törvényeket, a nyugdíjemelésre vonatkozó jogszabályt, illetve a különböző, családokat érintő szociális támogatásokat előirányzó jogszabályokat.

Járai Zsigmond kiemelte: a költségvetés kiadási oldalát alapjaiban át kellene szabni és már rövid távon sem az államháztartási hiány csökkentését kellene előtérbe állítani, hanem egy minél előbb egyensúlyban lévő központi költségvetést, sőt többlettel záró költségvetést kellene alkotni.

A jegybank elnöke megjegyezte, hogy nem lát különösebb reményt arra, miszerint a következő két évben helyre lehetne hozni azokat a hibákat, amelyeket az elmúlt négy évben elkövetett a gazdaságpolitika.

A jegybank elnöke hangoztatta: a gyors reformokra azért is nagy szükség van, mert azokhoz társadalmi elfogadottságot is kell teremteni.

Véleménye szerint a következő két év nagy kihívás lesz a jegybanki pénzpolitika szempontjából is, mert nem tudni, mikor, milyen mélységben és mely területeken indulnak a reformok. Megítélése szerint az sem tartható, hogy a GDP 4-5 százalékos bővülésének egy része az állami beruházások keresletéből fakad.

Kérdésre válaszolva Járai Zsigmond kockázatosnak tartotta, hogy a magyar lakosság egyre nagyobb része devizában adósodik el. Ráadásul ez növekvő tendenciát mutat, igazi kockázatát akkor látnák meg ennek a háztartások, ha a forint esetleg jelentősebben gyengülne. A jegybank mindent elkövet annak érdekében, hogy felhívja a magyarországi háztartások figyelmét a devizában való eladósodás kockázataira.