A fogyasztás helyén fizethetjük majd az áfát

Vágólapra másolva!
Tervek szerint a határon átnyúló szolgáltatások esetén az áfát 2008-tól nem a szolgáltatást nyújtó, hanem a szolgáltatást igénybe vevő fél országában kell megfizetni. A jelenlegi helyzet erősen torzítja a versenyt.
Vágólapra másolva!

Komoly esély nyílt arra, hogy a határon átnyúló szolgáltatások esetében az áfát ne a szolgáltatást nyújtó, hanem a szolgáltatást igénybe vevő fél országában kelljen megfizetni 2008-tól. Csak négy tagállam ellenezte az áfaszabályozás reformjával kapcsolatban előterjesztett osztrák elnökségi csomagtervet a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) pénteki ülésén. Ez jóval kisebb ellenállás, mint néhány hónappal korábban. Kovács László adóügyekben illetékes európai bizottsági tag a Világgazdaságnak elmondta: határozott ellenvéleményt csak Németország és Luxemburg fogalmazott meg a bizottság által is támogatott javaslatokkal szemben. Portugália kevésbé markánsan kifejtette nemtetszését, és Málta is aggályainak adott hangot. A Bruxinfo értesülései szerint technikai kifogásai Magyarországnak is vannak.

Az osztrák csomagterv három elemből áll. Az első értelmében újabb három évre meghosszabbítanák azt a június 30-án lejáró direktívát, amely az EU-n kívüli országokban bejegyzett cégek által EU-n belüli magánszemélyek részére nyújtott elektronikus szolgáltatások esetében az áfafizetést a szolgáltatást igénybe vevő fél országában rendeli el. Egyúttal kiterjesztenék azt az EU-n belül bejegyzett cégek által nyújtott elektronikus szolgáltatásokra is - tehát nemcsak az unión kívüli szolgáltatásimport után kellene a "fogyasztás" helye szerint megfizetni az áfát, hanem az unión belüli, más tagállamokból származók esetében is.

A második elem értelmében a vállalatok egymás közötti (business-to-business, B2B) tranzakciói esetében megfordítanák a fő szabályt: 2008. január 1-jétől nem a szolgáltatást nyújtó cég országában kellene megfizetni az áfát, hanem a szolgáltatást igénybe vevő országában. A vállalati szféra által a lakosságnak nyújtott (business-to-consumers, B2C) szolgáltatásoknál megmaradna a szolgáltatást exportáló ország szerinti áfafizetés, kivéve a fent említett elektronikus szolgáltatásokat és a tévé-, illetve rádióműsorok sugárzását, ahol tehát a célországban fizetnék meg ezt az adónemet.

A harmadik elem az úgynevezett egyablakos rendszer kialakítása. Ez bármely tárasaság számára lehetővé tenné, hogy az áfafizetéssel kapcsolatos minden ügyintézést (a nyilvántartásba vételtől kezdve a bevallásokon át az adó megfizetéséig és az adó-visszatérítésig) a saját országában végezhessen akkor is, ha más tagországban is végez áfaköteles tevékenységet. Vita csak a második elemről van, az első és a harmadik esetében csupán a bevezetés időpontja lehet kétséges; egyesek túl korainak tartják a 2008-as határidőt.

A B2B-szolgáltatások áfafizetési rendjének megfordítását az indokolja, hogy a jelenlegi rendszerben azok a cégek kerülnek előnybe, amelyek a legalacsonyabb áfakulcsot alkalmazó országból kínálják a szolgáltatásaikat, s ez káros versenytorzító jelenségnek minősül. A rendszer megfordítása nemcsak a versenyfeltételek kiegyenlítését szolgálja, de az adóbevételek jobb tervezhetőségét is a tagállamok számára.