Várakozáson felüli profit a Richternél

Vágólapra másolva!
A Richer Gedeon Nyrt. az év első három hónapjában 14,833 milliárd forint mérleg szerinti eredményt ért el, 72,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A profit jócskán meghaladja az elemzői várakozásokat is. A Richter 7,2 százalékos piaci részesedéssel a harmadik legnagyobb szereplő a magyar piacon.
Vágólapra másolva!

A gyógyszeripari társaság pénteken közzétett, a nemzetközi pénzügyi szabályok (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentésében 52,819 milliárd forint összes árbevételről adott számot, ami az előző évhez képest 39,8 százalékos növekedés. Elemzők konszenzusa 10,833 milliárd forint mérleg szerinti első negyedévi profitot prognosztizált. A profit növekedéséhez a társaság értékelése szerint elsősorban a külföldi piacokon elért árbevétel és nyereség növekedése játszott szerepet. A magasabb marketing és K+F költségeket teljesen ellentételezte az exportbevétel növekedése.

Nem konszolidáltan a Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége 67,3 százalékos éves növekedéssel elérte a 14,034 milliárd forintot. A nem konszolidált árbevétel 40,9 százalékkal 43,696 milliárd forintra nőtt. A nem konszolidált belföldi eladások 7,3 százalékkal csökkentek. A csökkenés elsősorban az előző negyedévi erőteljesebb készletezésnek és a szokásos influenzajárvány elmaradásának tudható be.

Nem konszolidáltan a gyógyszergyár exportja 61,6 százalékos éves növekedéssel 35,059 milliárd forint, dollárban 42,9 százalékos emelkedéssel 165,9 millió dollár volt. A kivitel közel fele, 80,4 millió dollár a FÁK országokba irányult. Az oroszországi szállítások értéke meghaladta a 64,6 millió dollárt, ami 54,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A FÁK többi országában a 8,6 millió dolláros árbevétel 49,2 százalékos éves bővülésnek felel meg.

Az Európai Unióban - a magyar piacok nélkül - a cég 38 millió eurós árbevételt ért el. Az uniós eladások 63 százaléka, 24 millió euró az újonnan csatlakozott államokban történt eladásokból származott. Az Egyesült Államokban az előző időszak folyamatos csökkenését követően 39,2 százalékkal 17,4 millió dollárra emelkedtek a bevételek, ez azonban főleg a szállítások kedvező ütemezésének köszönhető. A többi ország piacain az év első három hónapjában 22,4 millió dollár értékű Richter-termék kelt el, ami éves összehasonlításban 53,4 százalékos növekedésnek felel meg.

A Richter részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a csütörtöki kereskedést 46.440 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 47.200 forint, a legalacsonyabb 24.055 forint volt.