PSZÁF-vizsgálat indul a banki díjak ügyében

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megvizsgálja, hogy egyes kereskedelmi bankok törvényesen emelték-e a lakossági hitelekkel kapcsolatos díj- és járulékterheket - közölte a Pénzügyminisztérium pénteken.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatot arra is ki kívánják terjeszteni, hogy ezek az intézkedések mennyiben sértik a fogyasztók érdekeit, felmerül-e a tisztességes és átlátható piaci viszonyok veszélyeztetése.

A pénzintézetek önmérséklete különösen elvárható lenne áraik, díjaik meghatározásában olyankor, amikor a költségvetés által támogatott termékeket, kedvezményes kamatozású lakáshiteleket forgalmaznak - áll a közleményben.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, hogy egyelőre nem tudják megbecsülni, mikor zárulhat le a vizsgálat, hiszen ehhez számos egyedi szerződést, több banki dokumentumot, például üzletszabályzatokat kell megvizsgálniuk a felügyelet szakembereinek.

A vizsgálat nem egy bank gyakorlatára irányul, hanem általánosan tekinti át a helyzetet - mondta a szóvívő. A vizsgálat elindításához hozzájárult az, hogy az utóbbi időben a felügyelethez több panasz is érkezett.