Enyhült a dél-amerikai gázvita feszültsége

Vágólapra másolva!
Érezhetően enyhült a feszültség Bolívia és két fő gázvásárlója, Argentína és Brazília között, miután a két nagy importőr beleegyezett a számukra rendkívül kedvező árak újratárgyalásába, Evo Morales bolíviai elnök pedig cserébe garantálta a gázszállítások folyamatosságát.
Vágólapra másolva!

A bolíviai földgázipar államosítása, illetve az exportárak emelése kapcsán összehívott, rendkívüli négyes dél-amerikai csúcstalálkozón a földrész három legnagyobb gazdasága - Argentína, Brazília és Venezuela - elismerte Bolívia jogát arra, hogy állami ellenőrzés alá vonja saját földgáztartalékait.

Evo Morales bolíviai, Nestor Kircher argentin, Luiz Inacio Lula da Silva brazil és Hugo Chávez venezuelai elnök az argentínai Puerto Iguazúban tartott megbeszélést csütörtökön a bolíviai intézkedések okozta válságról. A találkozót az argentin államfő hívta össze brazil kollégája sürgetésére, miután a gázipar államosításáról május 1-jén tett La Paz-i bejelentés aggasztotta a földgáz-szükségletének 50 százalékát Bolíviából fedező Brazíliát.

A találkozón megállapodtak, hogy az új földgázárakról és a bolíviai gázkitermelésben való külföldi részvételről kétoldalú megbeszéléseken és "demokratikus módon" veszik figyelembe mind az importőrök, mind az exportőr gazdasági helyzetét.

A bolíviai gázipari létesítmények katonai ellenőrzését főleg Brazília értékelte "barátságtalan lépésnek", ezért a Petrobras brazil állami olajtársaság szerdán bejelentette, hogy leállítja a bolíviai földgázszektorba fektetett beruházásait. A Petrobras "differenciált" elbánást vár el Bolíviából az ottani gázkitermelésbe az elmúlt évtizedben befektetett 1,6 milliárd fejében.

A Puerta Iguazú-i találkozón megállapodást született arról, hogy Bolívia is csatlakozik a Dél-Amerikát behálózó nagy földgázvezeték tervéhez. A 20 milliárd dollárért kiépítendő, 9000 kilométeres csővezeték Venezuela és Bolívia óriási földgázmezőit kötné össze Argentínával, Brazíliával, Paraguay-jal és Uruguay-jal.

Az amerikai "imperialista" szándékokra mért csapásként értékelte Hugo Chávez, hogy a kontinens három legnagyobb gazdasága felsorakozott a földgáziparát államosító Bolívia mögött. A Morales szoros szövetségesének számító Chávez tagadta, hogy a földgázkészletek állami ellenőrzésének bejelentése előtt, a bolíviai elnök titokban akár Venezuela, akár Kuba segítségét kérte volna.

Venezuela mindamellett támogatást ígért Bolíviának az átmeneti gondok megoldásához. A Petroleos de Venezuela (PDVSA) olajtársaság bejelentette, hogy gázkitermelő üzemet létesít és sok egyéb módon segíti a saját olaj- és földgázkitermelés kiépítését Bolíviában. A két ország állami olajtársasága közti "stratégiai szövetséget" várhatón Chávez május 18-i bolíviai látogatása során pecsételik meg.

A csúcsról hazatérve Morales bolíviai elnök nagyon barátinak, szívélyesnek és szolidárisnak minősítette a megbeszéléseket, partnereit pedig "testvéreknek" és "elvtársaknak" nevezte. Megerősítette, hogy soha nem állt szándékában az argentínai és brazíliai gázcsap elzárása, de az árakat felül kell vizsgálni.