Az OTP osztaléka 211 forint lesz

Vágólapra másolva!
Az OTP megismételt közgyűlése 11 órakor elkezdődött, amelyen a tulajdonosoknak csak közel 40 százaléka vesz részt. Csányi Sándor több mint egyórás bevezetőjében beszélt felvásárlásokról, eredményekről, és arról, hogy az új kormány ne csak a lakosságot terhelje.
Vágólapra másolva!

Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója a közgyűlés elején tartott beszédében kiemelte, hogy az OTP egyre inkább szolgáltató pénzintézetté válik, ezért egyre kevésbé vannak kitéve csökkenő kamatmarzsok hatásának. A bankvezető arra is kitért, hogy sok támadás éri a pénzintézeteket azért, mert soknak tartják a nyereségüket. Csányi szerint azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy ez a működési hatékonyság növeléséből, illetve sokkal kockázatosabb tevékenységből, a hitelezésből jön össze. Csányi hozzátette: a bank tavalyi eredménye valóban jó volt, különösen a banki különadó bevezetését is figyelembe véve.

Csányi Sándor azt is kiemelte, hogy a tavalyi évben a bankszektor kivételével szinte minden eladósodott Magyarországon a tavalyi évben, beleértve a lakosságot, és főleg az államot. Csányi arra is kitért, hogy reméli ezt a mostani kormányalakítási tárgyalásnál is figyelembe veszik, és nemcsak a lakosságra raknak terheket, hanem az önkormányzatokra is, (most jönnek majd az önkormányzati választások) hogy azokat is ösztönözzék a takarékosságra.

Az akvizíciókról annyit mondott a bankvezér többmint egy órás bevezetőjében, hogy reméli nemsokára egy a DSK-hoz (az OTP bolgár leányvállalata) hasonló méretű sikeres cégfelvásárlást tudnak bejelenteni. Jelenleg egyébként Ukrajnában, és Oroszországban állnak a legközelebb a sikerhez. A tavalyi évben ugyan sok kísérletből kevés volt a találat, ez azonban. Csányi szerint nem bukás, hanem nyereség volt a bank számára, hiszen azok olyan áron keltek el, amit már nem akartak megfizetni.

Csányi mindezek alapján úgy véli az OTP részvényeit továbbra is érdemes vásárolni.

A közgyűlési előterjesztések szerint az OTP által már korábban meghirdetett részvényenkénti 197 forintos osztalék kifizetése június 12-től történik meg. Az osztalék egyébként a magyar számviteli szabványok szerinti (mszsz) 138,3 milliárd forintos nettó eredményből 55,2 milliárd forintot tesz ki. Az egy részvényre jutó osztalék mértéke várhatóan magasabb lesz, mivel a bank a saját tulajdonában lévő OTP részvények után járó osztalékot is szétosztja a többi tulajdonos között.Csányi szerint ez 211 forint környékére emeli az osztalék mértékét. Az osztalékra vonatkozó előterjesztést a közgyűlés fél egykor elfogadta.

A közgyűlésen a részvényesek jóváhagyták a tavalyi évi mérlegbeszámolót is, amely a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint 155,8 milliárd forint adózás előtti, és 132,8 milliárd forint nettó eredményt tartalmazott. A pénzintézet mérlegfőösszge 3592 milliárd forint.

A közgyűlés előterjesztés szerint Csányi Sándor az igazgatóság elnökeként idén havi 610 000 forintot kereshet, szemben a tavalyi 575 000 forinttal, ami 6,1 százalékos növekedés. Ugyanez vonatkozik a bank alelnökére is, míg az igazgatósági tagok keresete 500 000 forintról 530 000 forintra nő.

A gazdasági növekedés 2006-ban az OTP előrejelzése szerint kismértékben felgyorsul. A reál bruttó hazai termék (GDP) növekedés 4 százalék felett valószínűsítik. Az OTP közgyűlési dokumentumai szerint az államháztartási hiány magas marad, és valószínűsíthetően a GDP 10 százalékára rúg majd. Az éves átlagos inflációt 2 százalékra várják a 2005-ös 3,6 százalék után. Az emelkedő külföldi kamatszintek, és a gazdaság változatlanul magas finanszírozási igénye miatt a jegybanki alapkamat csökkentésére beszűkül a tér.

Az OTP 2006 végére 184,7 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredmény elérést célozza meg, ami 16,7 százalékos növekedést jelent 2005-höz képest. A bank a nettó eredmény 30 százalékát tervezi osztalékként kifizetni, ami részvényenként 210-220 forintot jelenthet. Az erősebb verseny hatására a kamatmarzs szűkülésére számítanak a bank vezetői, mégpedig csoport szinten 55 bázisponttal 5,79 százalékra.

Csányi Sándor bejelentette, hogy a közgyűlést követő igazgatósági ülés ismét őt választotta a bank elnökének és vezérigazgatójának.

A közgyűlés módosította a vezetői opciós program értékelési rendszerét és az idén is felhatalmazta az igazgatóságot saját részvények vásárlására. Spéder Zoltán ennek kapcsán elmondta, 2005 végén könyv szerinti értéken 53,6 milliárd forint - piaci értéken 127,4 milliárd forint - értékű OTP részvény volt a bankcsoport tulajdonában, s e részvények piaci értéke április 25-én már 154,1 milliárd forint volt. Az alelnök-vezérigazgató-helyettes szerint az ebből származó potenciális nyereséget fel tudják majd használni az akvizíciók finanszírozására.

Módosították az alapszabályt is. Az egyik változtatás az olyan befolyásszerzés elleni védelmet célozza, amikor egy részvényes a jogszabályok kijátszásával kötelező vételi ajánlat megtétele nélkül próbál irányítást szerezni a társaság felett.