Nem lesz euró 2007-ben sem Észtországban

Vágólapra másolva!
Az észt kormány csütörtökön hivatalosan bejelentette, hogy feladja az euróövezeti csatlakozás 2007. január 1-jei céldátumát, és az euró egy évvel későbbi bevezetését vállalja.
Vágólapra másolva!

Az euró bevezetésének elhalasztása azért vált elkerülhetetlenné, mert az észt inflációt nem sikerült kordában tartani. Az infláció alakulása pedig a csatlakozási feltételek egyik legfontosabb eleme.

Az észt központi bank szerdán 4,4 százalékra emelte a 2006-os inflációs előrejelzését a korábbi 3,2 százalékról. Az EU-szabvány szerint számolt infláció eszerint 2006-ban 3,6 százalék, 2007-ben 3,3 százalék lehet.

Az eurózónához csatlakozni kívánó országok inflációja pedig 1,5 százalékpontnál jobban nem haladhatja meg az EU három legjobban teljesítő államának átlagos inflációját. Az euróövezetben márciusban átlagosan 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Az ország brüsszeli főtárgyalója, Anne Sulling szerint a jelenlegi előrejelzések azt mutatják, 2007 második negyedére teljesíthetőek a kritériumok, így lehetővé válik a 2008. január 1-jei csatlakozás.

Egyes tényezők, mint az emelkedő olajárak és az EU-országok alacsonyabb inflációja, ugyanakkor fenyegethetik az új céldátumot is.