Nem fizet osztalékot a Fotex

Vágólapra másolva!
A 2005-ös év után sem fizet osztalékot a Fotex. A csoport 2005-ben 7,724 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el. A Fotex legutóbb 1997-ben fizetett osztalékot. Várszegi Gábor szerint a részvényesek számára az alulértékelt részvényekből nyert árfolyamnyereség hajthat hasznot. A cég közgyűlése szervezeti változásokat is elfogadott: június 30-tól megszűnik az igazgatóság és a felügyelőbizottság, helyét az igazgatótanács és az audit bizottság veszi át.
Vágólapra másolva!

A Fotex Első Amerikai-magyar Vagyonkezelő Rt. tulajdonosai elfogadták az igazgatóság előterjesztését és a társaság a 2005. év után sem fizet osztalékot. A részvényesek csütörtöki éves közgyűlésén a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált mérleget 42,388 milliárd forint főösszeggel és 7,724 milliárd forint nyereséggel fogadták el. Az egy részvényre jutó profit 108,44 forint.

"Az osztalékpolitika változatlan" - mondta Várszegi Gábor, a társaság igazgatóságának elnöke a közgyűlést követően. A részvényesek számára az árfolyamnyereség a lehetőség, hiszen a Fotex még mindig nagyon alulértékelt - magyarázta. A cég utoljára 1997 után fizetett, a 100 forint névértékű részvényekre nyolc forint osztalékot.

A részvényesek 50,37 százaléka vett részt a közgyűlésen és a napirendi pontok jó részénél négy részvényes volt jelen. Az addig egyhangú döntéseket egy 100 részvénnyel későn érkező kisrészvényes színesítette.

Közgyűlési döntéssel felhatalmazták a társaság igazgatóságát a jegyzett tőke legfeljebb 10 százalékát kitevő saját részvény vásárlására a közgyűlést követő 18 hónapos időszakra a stratégiai célok megvalósításának érdekében. Az ár a tranzakciót megelőző tőzsdei ár 50 és 150 százaléka között lehet. Várszegi Gábor a közgyűlést követően azt mondta, hogy saját részvény vásárlását pénzügyi befektetésként kezelik.

A tulajdonosok határozata értelmében június 30-án megszűnik az igazgatóság, valamint a felügyelőbizottság és helyüket az igazgatótanács, valamint az audit bizottság veszi át. Az Igazgatótanács tagjává választották az igazgatóság tagjait. Az igazgatótanácsi taggá választott Hetényi István, Vértes András és Békesi László alkotja az audit bizottságot. Az Igazgatótanács többi tagja: Várszegi Gábor, Rammer Anna és Robert Dole volt amerikai szenátor.

Várszegi Gábor elmondta, hogy a tervek szerint idén befejezik a cégcsoport átalakítását. A meglévő vállalkozásokban lesznek még változtatatások. Ennek költségei az idei évben egy milliárd forint alatt maradnak. A csoport 14 milliárd forintot meghaladó készpénzállománya az eddigi célokat, a megfelelő hozamú pénzügyi befektetéseket szolgálja a pénzügyi befektető Fotex számára immár nem csak Magyarországon, hanem a múlt év novemberében Cipruson bejegyzett Upington Ltd.-n keresztül külföldön is - tette hozzá.

A Fotex elnöke szerint a cégcsoport ingatlanportfoliójának értéke minimum 100 milliárd forint. Várszegi Gábor emlékeztetett arra, hogy a Fotex az első magánvállalkozások egyike, amelyik több mint 15 év után nem csak talpon maradt, hanem rugalmasságának köszönhetően képes volt megerősíteni a pozícióit.