Összeomolhat a színesfémek ára

Vágólapra másolva!
Túlértékelt a réz, a fém ára könnyen összeomolhat, milliárdos veszteségeket okozva a termelőknek és a spekulánsoknak. A  cink, az alumínium, a nikkel, az arany és az ezüst piacán szintén elképzelhető egy kisebb krach.
Vágólapra másolva!

Erősen túlértékelt a réz, a színesfém ára könnyen összeomolhat, milliárdos veszteségeket okozva a termelőknek és a spekulánsoknak David Threlkeld veterán árupiaci szakértő szerint. Threlkeld azzal szerzett hírnevet, hogy a kilencvenes években figyelmeztette a Londoni Fémtőzsde (LME) szereplőit a Sumitomo Corp. egyik kereskedőjének veszedelmes rézpiaci spekulációira. A szakértő álláspontját támasztja alá a Toronto-Dominion Bank elemzése, amely szerint manapság számos nyersanyag és fém piacát a spekulánsok mozgatják, és a nyersolaj, illetve az alapvető fémek ára akár 20 százalékkal is eshet az idei év második felében, ha az Egyesült Államok gazdasági növekedése gyengének bizonyul.

A rézénél nagyobb, akár egy napon belül 25 százalékot is meghaladó esést, azaz egy kisebb krachot is elképzelhetőnek tart a cink, az alumínium, a nikkel, az arany és az ezüst piacán John Tumazos, a Prudential Equity Group elemzője.Ezen fémek némelyike nagyjából duplájára drágult a elmúlt három negyedévben, anélkül, hogy bármilyen lényeges változás történt volna a fundamentális piacokon.

A vörösréz ára mostanra több mint háromszorosára nőtt a 2003-as, tonnánkénti kétezer dollárról. A három hónapos lejárat Londonban a hét elején 6545 dollár/tonnás árral csúcsot döntött, majd 6410 dollárra mérséklődött. Bár a növekedés alapját az erős ázsiai, azon belül is elsősorban a kínai kereslet adja, az International Copper Study Group közlése szerint a kínálat az év második felében meghaladja a keresletet. Ennek előjele az intézet szerint, hogy januárban 48 ezer tonnás felesleg mutatkozott az 1,4 millió tonnás világszintű finomítottréz-előállítás mellett. Vannak olyan elemzők is például James Rogers, Soros György korábbi munkatársa, aki 1999-ben megjósolta a nyersanyagpiaci rallyt, akik szerint szó sincs árbuborékról, ám Threlkeld kitart álláspontja mellett, s cége pillanatnyilag semmilyen rézpozíciót nem birtokol.