Hetvenmilliárd különadót fizetnek a bankok

Vágólapra másolva!
Hetvenmilliárd forintba kerül majd a bankoknak a két évre bevezetett különadó. Tavaly 35,5 milliárd forint után idén 36,1 milliárd forintot tervez begyűjteni a kormány. A kormányzat úgy tűnik, túltervezte a bevételeket: 2005-ben kétmilliárddal kevesebb folyt be az államkasszába a tervezettnél. A különadónál a bankok választhattak, hogy az elért kamatkülönbözet hat, vagy az adózás előtti eredmény nyolc százalékát fizetik-e be az államkincstárba.
Vágólapra másolva!

Hetvenmilliárd forintba kerül majd a bankoknak a két éves különadó a Világgazdaság szerint. A jelentések szerint 2005-ben a tervezettnél bő kétmilliárddal kevesebbet, 35,5 milliárd forintot tudott begyűjteni az állam. Az idei évre nem is terveztek ekkora összeget: 36,1 milliárdot kell majd befizetni a bankoknak.

A PSZÁF szerint a különadó megviselte a bankokat: a szervezet szerint a pénzintézetek eredménye ötödével emelkedett a 2005-ös évben, az adózás utáni profit viszont csak 16 százalékkal bővült. A nagyobb hitelintézetek egyenként is milliárdos többletterhekkel voltak kénytelenek szembenézni: az OTP Bank IFRS szerinti, nem konszolidált mérlegében 10,2 milliárd forint szerepelt ezen a címen, de jellemzően 1-2 milliárdos többletterhekről számoltak be a mérlegfőösszegük alapján élbolyba tartozó más hitelintézetek is - írja a Világgazdaság.

A különadóról szóló jogszabály alapján választani lehet, hogy az elért kamatkülönbözet hat vagy az adózás előtti eredményük nyolc százalékát fizetik meg adóként a költségvetésnek. Az előbbit választók a társasági adóalapjukat csökkenthetik a befizetett összeggel.