A Mol is pályázik az orosz Udmurtnyeft-re

Vágólapra másolva!
Az orosz-brit TNK-BP udmurtföldi leányvállalatának megvétele lehetőség a magyar Mol számára oroszországi kitermelésének növelésére. A vállalat tavaly 5,9 millió tonna olajat termelt.
Vágólapra másolva!

Eddig tíz vállalat szerzett be engedélyt az orosz versenyfelügyelettől az Udmurtnyeft 96,9 százalékának megvételére. A Molon kívül köztük van az osztrák OMV, a kínai Sinopec és a kazah KaiMunaiGaz, az orosz cégek közül pedig a középméretű Russneft, a BazEl alumíniumcsoport egy olajcége, és a már a Gazprom gázmonopóliumhoz tartozó Szibnyeft. A TNK-BP április 28-ig fogad el végleges ajánlatokat a vevőjelöltektől.

A hanti-manysiföldi Zapadno-Malobalik olajmező, amelyet a Mol az orosz Russznyefttel közös vállalat (ZMB) keretében aknáz ki, már eléggé kimerült. Mintegy 24 millió tonnányi készletet rejt csupán magában - mondta a Valerij Nyesztyerov, a Troika Dialog tőzsdeügynökség elemzője.

A TNK-BP összesen 18 pályázóról adott számot, beleértve az amerikai érdekeltségű oroszországi gáztermelő Itera és az indiai ONGC, illetve az orosz SzZNG (Szevero-Zapadnaja Nyeftyanaja Gruppa) és az Oil India konzorciumát, továbbá ismeretlen cégeket képviselő befektetési alapokat.

A TNK-BP-nél jelezték, hogy a Mol tette az eddigi legjobb ajánlatot, de a kínált árat nem közölték. Alekszej Rjazanov, a Szibnyeft vezére, egyben Gazprom-alelnök csütörtökön arra célzott, hogy cége kész lehet a TNK-BP által remélt 3 milliárd dollár megadására. Szakértők 1,5-2,5 milliárd dollárra értékelték az Udmurtnyeftet.

A Mol tetemes bevételekre tett szert gázüzletágainak eladásából, amelyeket a német E.ON vett meg. A magyar cégnek így van pénze az Udmurtnyeftre, de érdemes lenne társulnia a megvételére.

Oroszországnak Nyesztyerov szerint előnyös lenne, ha a Mol szerezné meg az üzletrészt, mert hasonló válaszlépésekre számíthatna Magyarországon. A Molnak azért kellene egy orosz vállalattal közösen pályáznia az Udmurtnyeftre, mert a cég elég nagy ahhoz, hogy Oroszország stratégiai eszközei közé sorolja.

Mol-finomítókban szerezne részesedést a Lukoil/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20060214molfinomitokban.htmlA Mol Rt. gázüzletágáról egyeztet a Gazprom/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20060119magyar.htmlA Mol elhalasztotta az állami pakett megvásárlását/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051230amol.htmlMol: vételi ajánlat a C sorozatú részvényekre/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051227molveteli.htmlKarácsonyi bevásárlást tartott a Mol/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051223karacsonyi2.htmlGázt vásárolt az államtól a Mol-csoport/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051223gazt.htmlA Mol beszáll egy szibériai olajkutatásba/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051219amol.html