Negyedszázados csúcson az arany ára

Vágólapra másolva!
Negyedszázados csúcsra jutott kedden az arany ára a távol-keleti kereskedésben. A nemesfém unciájáért 618 dollárt adtak az árutőzsdén. Szakértők szerint a korrekció bármelyik nap bekövetkezhet, az arany ára 570 dollár körül áll meg. Ha a korrekció előbb jön, mint a budapesti aranykereskedés kezdete, az jelentősen felpezsdítheti az arany iránti keresletet a BÉT-en.
Vágólapra másolva!

Kedden új 25 éves csúcsot döntött az arany ára a Távol-Keleten, az alapkezelők folytatódó vásárlására. A nemesfém ára júniusi lejáratra unciánként 618,00 dollárt ért el. Kedd reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 613,75 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,65 dollárral olcsóbb a hétfői későinél. Kedden korábban 617,60 dollárt ért el vételi oldalon, ez a legújabb csúcsa 1980. december 8-a óta.

Február 7-én, erős profitkivétel miatt, több mint 20 dollárral olcsóbbodott, ez volt a legnagyobb napi vesztesége 13 éven belül. A mostani gyors drágulássorozat előtt, február 2-án napközben 574,10 dollárt ért el az európai kereskedelemben, az volt a korábbi csúcsa 1981. január óta. Az akkori, 850 dolláros rekord mai áron 2200 dollárnak felelne meg.

"Jelenleg egy kicsit túl van árazva az arany." - értékelte a helyzetet az [origo]-nak Misik Sándor, a Hamilton tőzsdeügynökség árutőzsdei üzletkötője. Misik szerint a rekordár miatt bármelyik pillanatban várható korrekció. Az üzletkötő elmondta: a nemesfém árának jelenlegi erősödése miatt várhatóan olyanok is befektetnek aranyba, akik egyébként nem kereskednek az árutőzsdén. "Ha már remegő kezek is veszik az aranyat, jön a korrekció" - állítja Misik. Az üzletkötő szerint a korrekció után 570 dollár körül áll majd meg az arany ára.

A Budapesti Értéktőzsdén a hónap végén tervezik elkezdeni az aranykereskedést. Amennyiben a korrekció előbb indul el a világpiacon, az komoly felhajtó erőt jelenthet az aranykereskedésnek a BÉT-en. A korrekció ugyanis egyaránt felfokozhatja az érdeklődést mind a keresleti, mind a kínálati oldalon.