Kamatot emelhet az amerikai jegybank

Vágólapra másolva!
A Moody's Investors Service szerint már nyár elejére 5 százalék feletti amerikai jegybanki kamatszintet áraz a piac a váratlanul élénk, első negyedévi amerikai kiskereskedelmi teljesítményre válaszul. Az Egyesült Államokban az irányadó kamatszint jelenleg 4,75 százalék.
Vágólapra másolva!

Június végén 5,25 százalék lehet a jelenlegi 4,75 százalék helyett a Federal Reserve (az Egyesült Államok jegybankja) napi szövetségi célkamata. A Moody's nemzetközi hitelminősítő intézet szerint a határidős Fed-kamatpiac most 58 százalékos valószínűséggel ezt árazza, és a vállalatok pénzügyi helyzete alapján a gazdaság jó eséllyel ezt el is fogja viselni.

Az amerikai kiskereskedelmi értékesítés márciusban messze a várakozások felett, havi összevetésben, 0,6 százalékkal nőtt, az éves összevetésű idei első negyedévi növekedés pedig 8,3 százalék volt a tavalyi, negyedik negyedévi 6,1, illetve a tavalyi első negyedévi 5,4 százalék után.

Más londoni házak is meglehetősen agresszív Fed-szigorítással és egyidejű euróövezeti kamatemelésekkel számolnak. Ez a jövőben hatással lehet a feltörekvő térség adósságából vásárló alapok hozamfelár-elvárásaira. A Barclays Capital szerint a Federal Reserve szigorító ciklusa 5,5 százalékon tetőzik a bank által eddig várt 4,75 százalék helyett.

Az elemzés szerint az eurövezeti jegybank (EKB) alapkamatának csúcspontja az idén 3,25 százalék lesz, a Barclays Capital által korábban jósolt 3,00 százalék helyett.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató feltörekvő piaci elemzésében még agresszívabb EKB-prognózist adott: a ház most már 3,50 százalékos idei, év végi euróövezeti jegybanki kamatot jósol a korábbi 3,25 százalék helyett. Az elemzők szerint az EKB 2007 végéig 4,00 százalékra emeli tovább alapkamatát a jelenlegi 2,50 százalékról.