Nyugdíjtakarékossági számla az Erste Banktól

Vágólapra másolva!
Jövő keddtől az Erste Bank is kínál nyugdíj-előtakarékossági számlát. A magánszemélyek az ilyen számlára befizetett összeg 30 százalékát, de legfeljebb 100, illetve 130 ezer forintot adójóváírás címén, visszakérhetnek személyi jövedelemadójukból további adó-visszaigényléseiktől függetlenül.
Vágólapra másolva!

Az Erste nyugdíj-előtakarékossági számla lényegében három számlát jelent: pénzszámlát, értékpapírszámlát és értékpapír letéti számlát. A pénzszámlára pénzt helyezhet el az ügyfél, emellett ezen írják jóvá az értékpapírszámlán keletkezett hozamot, valamint az eszközök értékesítéséből származó ellenértéket is. Az értékpapírszámlán és az értékpapír letéti számlán az ügyfél értékpapír befektetései jelennek meg, amelyekre a pénzszámla nyújt fedezetet.

Az Erste nyugdíj-előtakarékossági számlája kizárólag forintban vezethető, viszont arra nem szükséges minden hónapban befizetni, csak megnyitáskor kell az ügyfélnek egy 5 ezer forintos induló összeget elhelyezni.

A számlán lévő összeg az Erste Bank Befektetési Rt. által forgalmazott, az Erste Bank Alapkezelő Rt. és egyéb alapkezelők által kezelt befektetési alapok befektetési jegyeibe, az Európai Unió tagállamai által kibocsátott állampapírokba, valamint a Budapesti értéktőzsdén és az Európai Unió tőzsdéin forgalmazott értékpapírokba fektethető.

Az értékpapírok esetében lehetőség van a nyilvános forgalomba hozatalra, vagy aukció során történő vásárlásra is. Határidős és más származtatott ügyletek viszont nem tarthatók nyilván a számlán. Az Erste Bank Befektetési Rt. által kínált nyugdíj-előtakarékossági számla havi díja 175 forint, és az Erste Bank több mint 160 fiókjában, országszerte nyitható.

A magyar nyugdíjrendszer negyedik pilléreként, a nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitó személy maga döntheti el, hogy nyugdíjcélú megtakarításait milyen kockázatú és milyen várható hozamú eszközökbe fekteti és költségei is átláthatóak.

A számlabirtokos magánszemélyek az általuk befizetett összeg 30 százalékának, de legfeljebb 100 ezer forintnak az átutalását kérhetik nyugdíj-előtakarékossági számlájukra adójóváírás címén személyi jövedelemadójukból az adóhivataltól egyéb jövedelmeiktől, illetve az adóévben igénybe vett más adó-visszaigényléseiktől függetlenül.

Aki 2020 előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak még nagyobb kedvezmény, 130 ezer forint jár. A nyugdíjba vonulás és legalább 3 év nyugdíj-előtakarékossági számlavezetés után a számlán elért árfolyamnyereség, illetve hozam adómentes.

Nyugdíj-előtakarékossági számla nyitására 2006. január elseje óta van lehetőség. Az év elején hatályba lépett törvény szerint a számlán elhelyezett összeget a számlatulajdonos különböző értékpapírokba - jelzáloglevélbe, állampapírba, befektetési jegybe, illetve részvénybe és banki betétekbe - fektetheti.

Elsőként a HVB Bank január 2-án vezette be a nyugdíj-előtakarékossági számlát. A bank Nyugdíj-előtakarékossági Programja két részből, egy pénzszámlából és egy értékpapírszámlából áll, ezek nyitása az összevont számlaszerződés megkötése után lehetséges. A számlavezetési díj2 ezer forint + az értékpapír számlán nyilvántartott éves átlagos állomány 0,1 százaléka évente. A díj teljes összege legalább 2 ezer forint, de legfeljebb az értékpapír számlán nyilvántartott éves átlagos állomány 1 százaléka lehet évente.

Másodikként az Equitas kínált nyugdíj-előtakarékossági számlát. A brókercég a számlavezetésért, a törvényben előírt 2 ezer forintos minimumdíjat számolja fel, a befizetést követő, első tranzakció ingyenes, minden azt követő pedig 150 forintba kerül. Márciustól az MKB Bank is kínál nyugdíj-előtakarékossági számlát.