Jóváhagyták a Globusra tett vételi ajánlatot

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azt követően hagyta jóvá a kozervgyárra tett nyilvános ajánlatot, hogy megszüntette az eljárást, amely azt vizsgálta, hogy az ajánlattételt megelőző 180 napon történt-e bennfentes kereskedés a Globus részvényeivel.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSzÁF) jóváhagyta a francia Union Fermiére Morbihannaise Société Cooperative Agricole (UFM) részvényenként 460 forintos, nyilvános vételi ajánlatát a Globus Rt. legalább 51 százaléknyi részvényére. A részvényesek a PSzÁF jóváhagyását követő második munkanaptól számítva, 30 napon keresztül ajánlhatják fel részvényeiket. Az ajánlattevő a zárást követően tervezi a Globus-részvények tőzsdei kivezetését. A 2732 milliárd forint jegyzett tőkéjű Globus 250 forint névértékű részvényei hétfőn 440 forinton zárták a kereskedési napot.

A Globus többségi tulajdonosi köre februárban állapodott meg a CECAB csoporthoz tartozó UFM-mel. A megállapodást a német Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft mbH (DEG, 25,45 százalék), Temesfői István (16,67 százalék), a Temesfői érdekeltségébe tartozó TEBIMPEX GmbH (11,61 százalék) és Jéhn József (3,62 százalék) írta alá. A február 24-én közzétett ajánlati felhívásból kiderül az is, hogy a fő tulajdonosok olyan megállapodást kötöttek az ajánlattevő csoporttal, amely szerint sikeres vételi ajánlat esetén, legkésőbb 2011-ig a Globus 100 százalékban a francia cég tulajdonába kerül.

Az ajánlati ár 31 százalékkal magasabb az ajánlat keltét, 2006. február 22-ét megelőző 180 kereskedési nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagáránál, és 13 százalékkal haladja meg a február 21-i tőzsdei záróárat.

A közvetlen ajánlattevő a CECAB csoporthoz tartozó Union Fermiére Morbihannaise Société Coopérative Agricole (UFM), egy francia mezőgazdasági termelőszövetkezet. Az UFM-et mint ajánlattevőt a Globus jelenlegi fő tulajdonosai, a német állami befektetési bank tulajdonában lévő DEG, Temesfői István, a Temesfői István érdekeltségébe tartozó Tebimpex GmbH, Jéhn József és a CECAB magyarországi cége, a CECAB Holding Hungária Kft. (CHH) által kötött megállapodásban jelölték ki. Az UFM-nek és a CHH-nak jelenleg egyetlen Globus részvénye van.

A keretmegállapodás tartalmazza azt, hogy amennyiben a nyilvános vételi ajánlatban az UFM nem kapja meg az 51 százalékos többséget, akkor az ajánlat zárását megelőzően, a fő tulajdonosok is felajánlanak részvényeket a tulajdoni arányuknak megfelelően úgy, hogy az UFM elérje az 51 százalékos részesedést. A fő tulajdonosok együttesen 57,35 százalék Globus részvénnyel rendelkeznek. Az UFM a részvények megvásárlására 5,028 milliárd forint készpénzt helyezett letétbe a magyarországi Calyon Banknál.

Az ajánlatban közzétették azokat a szerződéseket, amelyeket az UFM a jelenlegi tulajdonosokkal kötött. Amennyiben az UFM megszerezte a Globus 51 százalékát, akkor a 2008. április 30-tól 2010. május 31-ig tartó időszakra szólóan a jelenlegi fő tulajdonosoknak eladási opciójuk van a tulajdonukban maradó részvényekre, míg az UFM 2009. április 30. és 2011. május 31. között vételi opcióval rendelkezik ezekre.

Az UFM és a 11,61 százalék Globus részvénnyel rendelkező Templeton Strategic Emerging Markets vételi opciós megállapodást kötött, amely a nyilvános vételi ajánlat zárását követően 90 napig áll fenn a részvényenként 460 forintos nyilvános vételi ajánlati áron.

Az UFM egy másik opciós megállapodást is aláírt a 10,87 százalék Globus részvénnyel rendelkező Magyar-Amerikai Vállalkozási Alappal (MAVA). Ez 2007. május 15. és 2007. június 20. közötti időszakra vételi és eladási opciót jelent, amelyet a felek 460 forint plusz részvényenként 23 forint kamattal gyakorolnak.

A PSzÁF által esetleg jóváhagyott ellenajánlat esetén az UFM nyilvános vételi ajánlata hatályát veszti, és ebben az esetben a külön szerződések automatikusan megszűnnek, vagy felmondhatóak lesznek.

A CECAB évente 460 ezer tonna zöldségkonzervet gyárt, amivel Franciaországban 40 százalék a piaci részesedése, de Kelet-Európában mindössze egy százalék. A gyorsfagyasztott zöldségekből évi 74 300 tonnát állít elő a francia cégcsoport, ételkonzervből pedig 61 ezer tonnát. A 8000 részvényes tulajdonában lévő élelmiszeripari csoport 1,36 milliárd eurós éves forgalmának 30 százaléka az exportból származik. A bevételek 39 százalékát a konzervek és a gyorsfagyasztott termékek árbevétele adja. A sertéshús készítményekből származik a bevételek 31 százaléka, a pulykahús készítményekből az öt százaléka, a tojás és tojáskészítményekből a hét százaléka, a fennmaradó hányad pedig a gabonatermesztés és mezőgazdasági termékek eladásának bevétele.

A Globus az elmúlt évet a nem auditáltan, a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint konszolidáltan 31,1 milliárd forint nettó árbevétellel és 4,336 milliárd forint veszteséggel zárta. Az árbevétel 7,3 százalékkal csökkent egy év alatt, miközben a veszteség közel megnégyszereződött. Ugyanakkor a 14,851 milliárd forint értékű export 25,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.