Fordulópont előtt a magyar tőkepiac

Vágólapra másolva!
A vasárnapi választási eredmények ugyan nem gyakoroltak hatást a magyarországi pénz-, deviza-, és tőkepiacra, pénzügyi elemzők és gazdaságkutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a befektetők akár a leendő kormányfő első megszólalásai alapján komoly döntéseket hozhatnak magyarországi befektetéseikről.
Vágólapra másolva!

Nincs semmilyen piaci hatása a vasárnapi választási eredményeknek - állítja Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Egyrészt az első fordulóban még nem dőlt el, milyen politikai erők kormányozhatják az országot. Másrészt, ha eldőlt volna, akkor sem lehet tudni hogy melyik párt, milyen gazdaságpolitikát folytatna.

Az elemző szerint a piacok számára egyébként sem az a fontos, hogy melyik párt kormányoz, hanem az, hogyan csökkenti majd az államháztartás hiányát. Török Zoltán úgy véli, a befektetők a választások második fordulója után sem lesznek tájékozottabbak. A pártoknak ugyanis vagy nincsenek konkrét terveik arról, hogyan csökkentsék a megfelelő mértékben az államháztartás hiányát, vagy a kampány során titokban tartják az arra vonatkozó elképzeléseiket, mert azok gazdasági megszorításokkal járnak.

A Raiffeisen bank vezető elemzője szerint az országgyűlési választások ugyan mérföldkőnek számítanak az ország politikai életében, de a befektetők az új kormány jelezéseire és lépéseire reagálnak majd. Török Zoltán szerint a befektetők ugyan azt várják, hogy az új kormány, vagy annak vezetője mielőbb egyértelmű kijelentéseket tegyen, ám úgy véli akár még néhány hónapig is hajlandóak türelmesen várakozni.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője elképzelhetőnek tarja, hogy az új kormány kihasználja a befektetők türelmét és vár a hiánycsökkentő program meghirdetésével. A befektetők azonban legkésőbb a szeptemberig elkészítendő, új gazdasági konvergenciaprogram alapján ítéletet hoznak a kormány elképzeléseiről és döntenek magyarországi befektetéseikről.

Sokkal kevesebb türelemre számít a befektetőktől Bartha Attila a Kopint-Datorg tudományosa főmunkatársa. Szerinte ugyan a következő kormány gazdaságpolitikáját leginkább a 2007-es költségevetés tervei alapján lehet megítélni, a befektetők azonban még a konvergencia program szeptemberi közzétételéig sem várnak.

A kutató szerint még két hétig biztosan kitart a befektetők türelme, mert tudják, hogy addig a pártok elsősorban minél több parlamenti mandátum megszerzésére törekszenek. Bartha Attila úgy véli, amint eldől a választás, az ország kormányfőjének néhány nap alatt egyértelműen állást kell foglalni a költségvetés rendbetétele és a hiány gyors csökkentése mellett. Szerinte ellenkező esetben jelentős és gyors tőkekivonás történhet, így idén, egyik politikai erőnek sem lesz módja a négy évvel ezelőtti 100 napos programhoz hasonló módon elősegítenie eredményes szereplését az önkormányzati választásokon.