Töltőállomásokat cserél a Mol és a Petrom

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV romániai leányvállalata, a Petrom 30 benzinkutat vásárol magyar vetélytársától, a Mol Rt.-től.
Vágólapra másolva!

Az ügyletet a Petrom jelentette be, a kutak árát azonban nem hozták nyilvánosságra. A Mol Rt. 11 Petrom-kutat kap, és a fennmaradó érték egyeztetése után a szakértők becslése szerint a Petrom további 20-30 millió eurót fizet a tranzakcióért a kutak értékkülönbsége alapján a Molnak.

Emellett a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren működő, repülőgép-üzemanyagot forgalmazó Mol Romania Aviation cég is a Petrom 100 százalékos tulajdonába kerül.

A Mol Rt. közlemény szerint az ügylet versenyhatósági eljárás előtt áll.

Korábban a Mol 30 benzinkútja és a Mol Romania Aviation a Shell Romaniához tartozott, azokat 2004 novemberében vette át a Mol Rt. A magyar vállalat a Shelltől 2003 júniusa és 2004 novembere között összesen 82 benzinkutat vett meg 90 millió euróért.

A Petrom a Moltól átvett kutak révén benzinkúthálózatának optimalizálására törekszik, azokat Petrom-V kutakká fogja fejleszteni. Az OMV leányvállalata 30 százalékos részesedéssel piacvezető az országban.

A Molnak 133 benzinkútja volt ezen ügylet megkötése előtt Romániában, piaci részesedése pedig becslések szerint 10 százalékos. A Mol Rt. közölte, hogy további 6 új töltőállomás megnyitását tervezik Romániában, a 15 százalékos piaci részesedés elérése érdekében.

Az OMV 51 százalékos részesedéssel rendelkezik a Petromban, 10 százalékkal a Molban. A Petrom piaci tőkekapitalizációjának értéke 8,2 milliárd euró.