Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Júniusig szinte biztos az uniós kamatszint

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően nem nyúlt az irányadó alapkamatához igazgatótanácsi ülésén az Európai Központi Bank. A kamatszint jelenleg 2,5 százalék. A jegybank elnöke, Jean-Claude Trichet korábban többször hangsúlyozta, hogy az EKB nem tervez a FED-hez hasonló kamatlépcsőt.
Vágólapra másolva!

Az elemzők szinte egyöntetűen azt várták, hogy nem emel kamatot csütörtöki ülésén az Európai Központi Bank igazgatótanácsa. Az érdeklődés emiatt inkább a májusi drágítás és a hitelszigorítás mértéke iránt mutatkozik.

A kamatdöntés bejelentése után viszont Trichet az esetleges májusi kamatemelést firtató kérdéseket azzal hárította el, hogy az nem tükrözi az EKB tanácsában lévő "hangulatot". Ezzel mintegy júniusra tolta ki a kamatokkal kapcsolatos újabb változtatás lehetséges időpontját - írták a jelentésekben.

A dollár/euró árfolyam azonnal reagált Trichet megjegyzésére: a dollár a nap elején még 1,23 dollár fölött járó euróval szemben határozottan erősödni kezdett, ennek mértéke hamarosan fél százalékot ért el, az euró a döntés után nem sokkal már 1,2232 dolláron volt.

Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet többször hangsúlyozta a közelmúltban, hogy a márciusi negyed százalékpontos drágítás után a bank nem tervez egy a Federal Reserve-hez hasonló, folyamatos drágulási folyamatot.

A Reuters által megkérdezett szakértők többsége azt várja, hogy a bank majd májusban hajt csak végre 2,75 százalékra történő emelést, amit különben a piac már teljes mértékben beárazott. A szakértők megosztottak abban, hogy júliusban ezt további szigorítás követi-e, tekintettel arra, hogy az eurózónában a háztartási vásárlási kedv változatlanul rendkívül nyomott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről