Nem valószínű a büdzsé kiigazítása

Vágólapra másolva!
Londoni piaci elemzők szerint a magyarországi választások kimenetelétől függetlenül valószínűtlen egy költségvetési kiigazítás. Ugyanakkor a költséges választási ígéretek teljesítésére sem mutatkozik sok esély.
Vágólapra másolva!

A Merrill Lynch globális befektetési csoport elemzése szerint gazdaságpolitikai szempontból az MSZP és a Fidesz teljesítménye egyformán csalódást keltő. Legutóbbi kormányzati időszakában ugyanis mindkét párt hozzájárult Magyarország jelenlegi egyensúlytalanságainak kialakulásához.

Az elemzők szerint ezért a választások eredménye nem jelent majd sem azonnali piaci megkönnyebbülést, sem csalódást. A piaci szereplők az eredménytől függetlenül a következő kormány tényleges gazdaságpolitikai programjára fognak várni.

A cég szerint a következő magyar kormány az őszi önkormányzati választások és a hitelminősítő intézetek vizsgálódásai miatt nem fog szélsőséges költségvetési döntéseket hozni. Ebben a környezetben valamilyen mérsékelt konszolidációs csomag sokkal valószínűbbnek tűnik, mint akár egy drasztikus kiigazítás, akár a cselekvés teljes elmaradása.

A cég szerint a magyar gazdaság határozottan élénkül; szerintük az idei első negyedévi gazdasági növekedés éves összevetésben elérhette az 5,0-5,5 százalékot. A teljes kosárra számított fogyasztói infláció pedig nyárig akár 1 százalékra is süllyedhet. Az elemzés szerint azonban a költségvetési hiány elérheti a GDP 9 százalékát.

A JP Morgan befektetési szerint sem várható 180 fokos fordulat a költségvetési politikában. A cég elemzői szerint az októberi önkormányzati választások miatt nem lesznek erőteljes megszorító intézkedések.

A JP Morgan szerint rövid távon az MSZP-től várható inkább hajlandóság enyhe kiadáscsökkentési lépésekre a közszféra áramvonalasítása révén, a Fidesz gazdaságpolitikája pedig középtávon segítheti elő jobban a költségvetési hiány mérséklését.

A 2010-es magyar eurócsatlakozás azonban - amelyet mindegyik párt célnak tekint - mindenképpen "erőteljes kihívás marad" a londoni elemzések szerint.