Megszavazott madárinfluenza-kártérítés

Vágólapra másolva!
Kártérítést kapnak a gazdák a baromfitermékek iránti kereslet zuhanása miatt, miután az Európai Parlament elfogadta az Európai Tanács javaslatát.
Vágólapra másolva!

Várhatóan április végétől az unió és a tagállamok fele-fele arányú társfinanszírozásával lesz lehetőség az eladatlan készletek magán- és hűtőházi tárolására, a kínálat és a termelés csökkentésére, a víziszárnyasok korai vágására és az eladatlan készletek finanszírozására. A támogatás a feldolgozóknak nyújtott hitelekre is kiterjed, amelyhez a kormányok állami garanciát és kamattámogatást nyújthatnak.

Az eddig hatályos szabályok szerint csak a madárinfluenza okozta közvetlen veszteségek után járt kompenzáció. Az Európai Bizottság mostani javaslata értelmében viszont a jövőben nem csak a fertőzött vagy veszélyeztetett madarak kényszervágása, illetve a fertőzött területeken elrendelt kereskedelmi tilalom okozta károkat térítenék meg a baromfitenyésztőknek. Az egyes országokban drámaian - átlagosan legalább mintegy 30 százalékban - visszaesett kereslet miatt is kompenzálhatnák őket.

A parlament több módosító indítványt is elfogadott, így hozzáfűzték, hogy "az exporttámogatás nem alkalmas eszköz a piaci zavarok elhárítására". A parlament támogatná a fogyasztói bizalom visszaszerzését célzó tájékoztató kampányokat is. Egy másik módosítás szerint minden esetben el kell kerülni az állatok felesleges szenvedését.