Kína kivonná tőkéjét az USA-ból

Vágólapra másolva!
Kína csökkentené amerikai befektetéseit - közölte Cseng Szi-vej, a kínai parlament alelnöke. A bejelentés a dollárárfolyam visszaesését idézte elő az értéktőzsdén.
Vágólapra másolva!

Kína kivonná kihelyezett tőkéit az Egyesült Államokból - jelentette be Cseng Szi-vej, a kínai parlament alelnöke. Az ázsiai ország az egyik fő hitelezője az Egyesült Államoknak, megközelítőleg 456 milliárd dollárt érő részvénycsomagja van az USA-ban - írja honlapján a BBC News.

Bármely kínai kinnlévőség-csökkentés megrengetheti az amerikai gazdaságot. A kínai tőkekivonás befolyásolhatja a hosszú lejáratú értékpapírok hozamát, így nyomást gyakorolhat a kamatlábakra is.

A Kínai Központi Bank szerint Cseng magánvéleményt fogalmazott meg: s ezért a bejelentés nem tükrözi a kormány álláspontját.

Amerikai szakértők szerint a kínai valuta árfolyamát mesterségesen tartják alacsonyan, hogy a kínai árukat továbbra is olcsó exportálhassák, ami hozzájárul a 202 milliárd dolláros amerikai kereskedelmi deficit létrejöttéhez.

Szakértők szerint Kína nem tenne olyan lépéseket, amelyek túlságosan legyengítenék az amerikai valutát, mivel az a jen értéknövekedését idézné elő.

A Cseng Szi-vej által tett bejelentés egyébként sokat ronthat a két ország amúgy sem felhőtlen kapcsolatán.