Eddig hat uniós biztosító nyitott fiókot nálunk

Vágólapra másolva!
Eddig hat uniós biztosító társaság nyitott fióktelepet Magyarországon, köztük kettő, az XL Biztosító és az AHICO Biztosító nem életbiztosítási részlege, az AIG Hungary esetében a részvénytársasági formát váltotta fel a fióktelep - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF nyilvántartása szerint hat, az Európai Unióban működő biztosító társaság, a holland Atradius, a francia Coface bécsi leánycége, a német Gerling, a spanyol Mafre, valamint a Magyarországon korábban részvénytársasági formában működő londoni székhelyű XL Biztosító és a 2006 eleje óta az amerikai AIG konszern franciaországi leányvállalatának fiókjaként tevékenykedő AIG Hungary nyitott fiókot Magyarországon.

Az európai biztosítási alkuszok közül eddig négy, az osztrák Ertrag and Sicherheit, az angol Financial Insurance Group, az osztrák GGV-Schunks, valamint az olasz Nelson Assicurazioni S.R.L. alapított fióktelepet.

"Jelentős költségcsökkenést eredményez a fiókká alakulás" - mondta az MTI-nek Molnár András, a korábban az 1990-ben alapított AHICO Biztosító Rt. nem életbiztosítási részlege, ez év eleje óta az AIG Europe S.A. magyarországi fióktelepeként tevékenykedő AIG Hungary vezérigazgatója.

A fiók ugyanazt a pénzügyi eredményt "hozza", mint amikor részvénytársasági formában működött, ugyanakkor nincs igazgatósága, felügyelőbizottsága, aktuáriusa és jogtanácsosa, nem kell auditáltatnia a mérlegét, és nincs szüksége a nem életbiztosítási üzletágakat művelő rt.-k 750 millió forintos szavatoló tőkéjére sem.

Ugyanakkor marketing szempontból vannak hátrányai az átalakulásnak, valamint abban, hogy egy közbeszerzési eljáráshoz szükséges szolvenciaigazolás beszerzése hosszabb időt vesz igénybe.

Az AIG fióktelepe a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint közel 5 milliárd forint értékű, zömmel nagy ipari biztosítási állományt vett át. Az ugyancsak 2006. január 1-je óta fióktelepként működő XL Biztosító az átadott állomány nagyságáról nem közölt adatot, csupán annyit, hogy mintegy 1500 szerződés került át a részvénytársaságtól a fióktelephez.