Agrártámogatásokra 200 milliárd jut

Vágólapra másolva!
Megjelentek az idei uniós területalapú és a hozzá kapcsolódó nemzeti támogatások feltételei. A támogatások összege közel 200 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

Az idén a gazdálkodók normatív alapon, azaz, az egyszerűsített területalapú támogatásként, illetve az állatszámhoz, valamint az állati termékekhez kötött támogatásként, összesen mintegy 200 milliárd forinthoz juthatnak - mondta Pásztohy András, az agrártárca politikai államtitkára.

Az összeg 5 százalékkal több a múlt évinél, mivel 5 százalékkal emelkedett az uniós támogatás mértéke. Az államtitkár ugyanakkor az elosztás belső arányairól még nem tudott részleteket mondani. A minisztérium apparátusa jelenleg egyeztet a szakmai szervezetekkel és ezt követően alakulnak ki a véglegesen elosztható összegek.

A Magyar Közlöny legújabb száma közli a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter két támogatási rendeletét. Az első az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlegéből finanszírozott, egységes területalapú támogatás idei igénybevételét, míg a másik az ehhez kapcsolódó, kiegészítő nemzeti támogatás igénybevételét szabályozza.

Az uniós forrásból az kaphat támogatást, akinek a támogatható területe meghaladja az 1 hektárt. A több darabból álló birtoknál összeszámítandók a legalább 0,3 hektár nagyságú területek. Szőlő és gyümölcsös esetén viszont már 0,3 hektár egybefüggő terület esetén is jár a támogatás. Mértékét külön jogszabályban határozza meg a miniszter.

A nemzeti kiegészítő támogatás meghatározott növényekhez és állatokhoz kötődik. A támogatás mértékét, ebben az esetben is külön jogszabály állapítja majd meg (az idei költségvetésben az MVH támogatási rovatában 11 milliárd 138 millió forint szerepel).