Gázárat emel a Gazprom a fehéroroszoknak

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom piaci árat akar kérni Fehéroroszországtól is a gázért. A két fél most kezd el alkudozni, az orosz óriásvállalat mindjárt jelentős emelést jelentett be, piaci árat követelve. Szakértők szerint azonban a háttérben hatalmi harcok vannak.
Vágólapra másolva!

Fehéroroszországnak legalább háromszor annyit kellene fizetnie, mint amennyit most fizet - közölte Alekszandr Rjazanov, az állami ellenőrzésű orosz monopólium cégvezetési alelnöke kedden egy moszkvai energiakonferencián. A jelenlegi ár 46,68 dollár ezer köbméterenként.

Gazprom-menedzserek már a múlt héten azt mondták, hogy Fehéroroszországnak európai árat kellene fizetnie az orosz gázért. Egy drasztikus áremelés azonban összeroppantaná a szovjet módra vezérelt fehérorosz gazdaságot, amely az olcsó orosz energiának köszönheti versenyképességét.

Sok megfigyelő feltételezi, hogy a Gazprom valójában a fehérorosz állami Beltransgaz kezében lévő vezetékek ellenőrzését akarja kicsikarni az áremelési szándék emlegetésével. A Gazprom jelezte, hogy e hónap végéig várja a fehérorosz javaslatok előterjesztését.

Oroszország és Fehéroroszország 1996-ban uniószerződést írt alá, de az egyesülés - ami Vlagyimir Putyin orosz elnök 2002-es forgatókönyve szerint inkább beolvasztásra hasonlítana - eddig jobbára csak a védelmi szférában haladt előre. A rubel nem lett közös valutává, nincs egységes alkotmány, és nem jött létre egységes gázszállítási rendszer.

Mindamellett több lap latolgatta, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök - akit vitatott újraválasztása és az ellenzékiekre való lesújtása miatt a Nyugat minden eddiginél jobban elszigetelt Európa utolsó diktátoraként - most beadhatja a derekát, rettegve egy "színes" forradalomtól.

Pavel Borogyin, az orosz-fehérorosz unió titkára szerint még ez év első felében elfogadhatnának és az év végéig népszavazással jóváhagyathatnának egy olyan alkotmányos szabályozást, amely elnökkel és alelnökkel rendelkező közös államot hozna létre. Bár Borogyin nem mondta ki, az előbbi nyilvánvalóan Putyin, az utóbbi Lukasenko lehetne - jegyezték meg megfigyelők.