A forintra nem hat az izlandi kamatdöntés

Vágólapra másolva!
Nem várt, 75 bázispontos kamatemelést hajtott végre az izlandi jegybank az infláció megfékezésére. Izlandon a Fitch leminősítése indított inflációt 2004 májusában, azóta a jegybank 6 százalékkal emelte az irányadó alapkamatot. Az izlandi korona erősödése a elvileg a régiós valutákat is felfelé indíthatja, azonban a szakértők szerint erre kicsi az esély.
Vágólapra másolva!

Nagyon meglepte kamatemelésével a piacot az izlandi jegybank. A szakértői várakozás 50 bázispont volt, a bank azonban ennél nagyobb lépésre szánta el magát, és az infláció megfékezésére 0,75 százalékkal emelte meg az irányadó alapkamatot.

Az izlandi korona mélyrepülése még 2004 májusában kezdődött, amikor a Fitch a folyó fizetési mérleg hiányára hivatkozva stabilról negatívra minősítette vissza az ország hitelmegítélését. A rossz Fitch-minősítés miatt felgyorsult infláció ellensúlyozására, az izlandi jegybank azóta 6,0 százalékkal emelte meg az alapkamatot, amely a legutóbbi emelés után 11,50 százalékponton áll.

Az Izlandi jegybank lépése ugyan felfelé mozdította a koronát, azonban Misik Sándor, a Hamilton tőzsdeügynökség devizapiaci üzletkötője úgy véli az erősödésnek nem lesz tartós hatása, annak ellenére, hogy az izlandi korona árfolyama irányadó a térségben. Misik szerint akkor következne tartós emelkedés a bank döntése nyomán, ha az legalább 2-3 százalékkal emelné meg a kamatot. Az üzletkötő szerint a piac túlárazta a kamatemelést.