Szétválik a Graphisoft Rt.

Vágólapra másolva!
Az alaptevékenységként szoftverfejlesztéssel foglalkozó Graphisoft Európai Rt-bőll kiválik az ingatlanfejlesztésre alakuló Graphisoft Park SE. A részvényeket is szétválasztják, amelyeket készpénzzel is megvált a társaság, igaz alacsony árfolyamon.
Vágólapra másolva!

A 2005. év végi 44,566 millió euró saját tőkét a két cég között 52 illetve 48 százalékban szeretné a cég vezetése megosztani a közgyűlési előterjesztésként szerdán publikált dokumentum szerint. Így a Graphisoft saját tőkéje 23,233 millió euró, a Graphisoft Parké pedig 21,333 millió euró lesz, ha azt a közgyűlés is jóváhagyja.

A jelenlegi részvényesek eldönthetik, hogy megmaradnak-e részvényesek a Graphisoft Rt.-ben és tulajdonossá válnak a Graphisoft Park Rt.-ben is. Ellenkező esetben a tulajdonukban lévő részvények nettó saját értékének megfelelő kompenzációban részesülhetnek.

Azok a részvényesek, akik nem kívánnak tulajdonosok maradni a Graphisoftban a számítások szerint részvényenként 2,3 eurót kaphatnak (1 180 forint) Azok pedig akik a Graphisoft Parkban sem akarnak tulajdont, részvényenként 2,1 eurónak megfelelő forint készpénzhez juthatnak. Azok a részvényesek, akik tulajdont akarnak a kiválással létrejövő Graphisoft Parkban, Graphisoft részvényük arányában kapnak az új részvényből.

Az Igazgatóság az átalakítást azzal indokolta, hogy a cég tulajdonában lévő ingatlanporftolió fejlesztése külön finanszírozási forrást igényel. A befektetők szakosodása ugyanakkor nem kedvez annak, hogy az alaptevékenységként szoftverfejlesztéssel és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó cég ingatlanfejlesztéssel foglalkozzon.

A tőzsde vezérigazgatója a bejelentés miatt a Graphisoft részvények tőzsdei kereskedését szerdán 8 óra 58 perctől 12 óráig felfüggesztette. A kereskedésbe visszaengedett papír árfolyama szárnyalni kezdett délután már több mint 6 százalékkal 2050 forintig nőtt az ára.