A takarmánygyártókat is fenyegeti a madárkór

Vágólapra másolva!
A madárinfluenza terjedése miatt a baromfiipar után, az európai takarmánygyártók is veszélybe kerülhetnek; szakértők szerint az idei termelésük 4 százalékkal csökkenhet. A visszaesés Magyarországot, Olaszországot és Franciaországot érintheti a legérzékenyebben, mert itt jelentős a baromfitápgyártás, és a fogyasztók továbbra sem nagyon veszik a baromfihúst.
Vágólapra másolva!

Tavaly 143,62 millió tonna takarmányt állítottak elő Európában, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint 2004-ben. Az idén nagyobb csökkenés várható, miután a sertés- és szarvasmarha takarmány felhasználása nem növekszik olyan mértékben, hogy ellensúlyozni tudná a baromfitáp-fogyasztás csökkenését.

Az Európai Unió legnagyobb takarmánygyártója Franciaország: tavaly 21,99 millió tonnát állított elő, 1,5 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. A második helyet tavaly, Spanyolország szerezte meg Németország elől, 21,09 millió tonnával, ami 3,7 százalékkal több a 2004-esnél.

A takarmánygyártás madárinfluenza nélkül is nagyjából tíz éve folyamatosan csökken Európában az előállítás költségeinek emelkedése, illetve a baromfi-ágazatban időről-időre felbukkanó élelmiszer-biztonsági problémák, és az ezzel összefüggő fogyasztói ellenállás miatt.