A lengyel kormány felügyelné a pénzügyeket

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány kedden elfogadta azt a sokat vitatott tervezetet, hogy három pénzügyi szabályozó hatóságot egy felügyeleti szervben egyesítve gyakorlatilag maga fogja ellenőrizni a lengyel pénzügyi ágazatot.
Vágólapra másolva!

Növeli a megtakarításokat és javítja a piaci felügyeletet a lengyel kormány szerint a KNB bankfelügyelet, a KPWiG értékpapírbizottság, valamint a KNUiFE biztosítási és nyugdíjalap szabályozó hatóság egy "hatékony" szervezetbe történő összevonása. A felügyeleti szerv felállításával kapcsolatban a legfőbb kifogás, hogy azt kizárólag a kormány ellenőrizné, a nemzeti bank a testület nyolc tagjából csak egyet nevezhetne ki.

A nemzeti bank elnöke, Leszek Balcerowicz már figyelmeztette a kormányt a bankok, biztosítók, befektetési és nyugdíjalapok ellenőrzésére felállítandó felügyeleti hatóság miatt. A kormányfőhöz intézett nyílt levelében - melyet kedden hoztak nyilvánosságra - Balcerowicz az Európai Központi Bankkal történő egyeztetést várna a kérdésről. Az EKB már korábban bírálta a lengyel kormány ezirányú tervezetét.

A lengyel parlament a múlt pénteken jóváhagyta egy parlamenti bizottság felállítását, amely megvizsgálja a jegybanknak és a bankfelügyeletnek az elmúlt 17 év bankfelvásárlásaival kapcsolatos döntéseit. A parlamenti képviselők 251-168 arányban támogatták a javaslatot, amelyet a kormányon lévő jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja kezdeményezett, s támogatta két másik jobboldali-populista párt, az Önvédelem és a Lengyel Családok Ligája is.

A 10 tagú bizottságnak az lesz a feladata, hogy megvizsgálja: milyen feltételekkel és milyen körülmények között került a lengyel bankszektor 70 százaléka külföldi pénzintézetek tulajdonába 1989 óta. A bizottság áttekinti a pénzügyminisztérium és a kincstár pénzintézetekkel kapcsolatos döntéseit is, ám nem lesz joga korábbi ügyletek érvénytelenítésére. Hogy a bizottság mikor kezdi meg munkáját s meddig fog tartani a vizsgálódás, még nem lehet tudni.

A kérdés annak kapcsán került felszínre, hogy a lengyel jobboldal hevesen ellenezte az olasz UniCredito és a német HVB tervezett egyesüléséből adódó lengyelországi fúziót, az olasz bankhoz tartozó Pekao banak és a HVB-érdekeltség BHP bank összeolvadását.

A lengyel jobboldalnak a központi bankot illető megnyilatkozásait korábban bírálta az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank elnöke is, óva intvén a varsói kormányt attól, hogy csorbítsa a jegybank függetlenségét.