Bemutatták az új ezerforintost

Vágólapra másolva!
Áprilisban új ezerforintost, októberben pedig új ötszázast és három emlékérmét hoz forgalomba a Magyar Nemzeti Bank. Az ezres megújítására a hamisítások megelőzése érdekében van szükség, a többi bankó és érme az 1956-os forradalomat felidéző emlékpénz lesz.
Vágólapra másolva!

Az új biztonsági elemekkel ellátott ezerforintos bankjegyeket április 10-től hozzák forgalomba. Járai Zsigmond, a jegybank elnöke az ezerforintos biztonsági elemeinek javítását azzal indokolta, hogy a forintra előreláthatólag tovább lesz szükség, mint azt a jegybank korábban tervezte.

A jegybank elnöke emlékeztetett arra, hogy a jelenleg használt bankjegysorozatot eredetileg 2007-ig tervezték forgalomban tartani. Ám ez a határidő először 2008-ra, majd később 2010-re módosult. Az euró tervezett Magyarországi bevezetésének hivatalos céldátuma jelenleg 2010, Járai Zsigmond szerint azonban már ez is bizonytalannak tűnik.

A jegybank elnöke úgy véli, a magyar papírpénzek megfelelnek az európai biztonsági előírásoknak és megfelelően védettek a hamisítás ellen. Ebbe a sorozatba illeszkedik majd az új 1000 forintos, a most forgalomban lévőkön ugyanis nincsen biztonsági fémcsík.

Az új 1000 forintos bankjegyen két új biztonsági elem szerepel: a bankjegy előoldalán vörösréz színű, hologram hatású fémcsík és gyöngyház színű képváltó nyomat. A képváltó sávban a rátekintés szögétől függően az "1000" értékjelzés olvasható. A bankjegy hátoldala nem változott.

Az 1000 forintos bankjegyen szereplő új biztonsági elemek könnyen felismerhetők, ugyanakkor számítástechnikai eszközökkel nem reprodukálhatók. Az új bankjegysorozat kibocsátása óta eltelt 9 évben a hologram hatású fóliacsík gyártási technológiája fejlődött, melynek eredményeként korszerűbb anyagok állnak rendelkezésre a bankjegyfejlesztésben.

E fejlettebb technológiával gyártott vörösréz színű, hologram hatású fémcsík a színével és hullámos formájával fokozottabb védelmet nyújt a hamisítás ellen. A 2000 forintoson és a nagyobb bankjegycímleteken már szerepel a hologram hatású fóliacsík, ezért az új biztonsági elemmel az 1000 forintos jól illeszkedik a bankjegysorozat többi címleteinek sorába.

Az 1000 forintos 1998-ban és 2000-ben kibocsátott típusai továbbra is forgalomban maradnak. Az új 1000 forintos bankjegy folyamatosan váltja fel a régit, és a jegybank számításai szerint egy-másfél év alatt cserélődik le a teljes állomány. Egy évben mintegy 40-45 millió darab új 1000 forintost szükséges forgalomba hozni, így bő egy év alatt cserélődnek le a régi ezres bankók.

Az emlék ötszázasból 15 millió darab készül, hogy "minden magyarnak juthasson egy belőle"

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a jegybank jubileumi 500 forintos bankjegyet, továbbá 100 ezer forint névértékű arany, 5000 forint névértékű ezüst és jubileumi 50 forintos emlékérméket is kibocsát.

A jubileumi 500 forintoson az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra utaló képi elemek jelennek meg. A jubileumi forgalmi bankjegy előoldalán piros-fehér-zöldre változik az alnyomatban látható színátmenet, illetve a vízjelmező feletti színváltó nyomaton az 1956. október 23. dátum olvasható. A vízszintes sorszám helyén az 50. évforduló felirat jelenik meg.

A hátoldalra a sárospataki vár helyére a Parlament épülete kerül nemzetiszínű lobogóval. A jubileumi 500 forintos bankjegyekből októbertől 15 millió darab kerül forgalomba, így sokan találkozhatnak vele a készpénzforgalomban.

A bankjegykibocsátás mellett az MNB 100 000 forint névértékű arany és 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét, továbbá jubileumi 50 forintos forgalmi érmét jelentet meg az évforduló tiszteletére. Valamennyi emlékpénz forgalomképes fizetőeszköz lesz, de korlátozott darabszámban kerülnek használatba. A százezer forintos aranyérméből mindössze ötezer darabot, az ötezer forintos ezüstérméből tízezer darabot veret a jegybank.

Giczi József