Közel egymillió magyar használ mobilbankot

Vágólapra másolva!
Dinamikusan nő a mobilbanki szolgáltatásokat igénybevevők száma hazánkban. Leggyorsabban a webkártyapiac bővült: egy év alatt 73 százalékkal 60 ezerre nőtt a számuk.
Vágólapra másolva!

Mobiltelefonos banki szolgáltatásokra (SMS értesítésekre és aktív mobiltelefonos szolgáltatásokra) szóló szerződéssel tavaly, szeptember végén 907 ezer lakossági és 85 ezer vállalati ügyfél rendelkezett. Ez három hónap alatt, a lakossági ügyfelek esetében 16 százalékos növekedést jelentett, míg egy év alatt 51 százalék volt a bővülés. A mobilbanki szolgáltatást igénybevevő vállalati ügyfelek száma, egy negyedév alatt 11 százalékkal, egy év alatt pedig 38 százalékkal nőtt.

A hazai bankok lakossági ügyfeleinek 16,9 százaléka mobilbankolt a harmadik negyedév végén, míg a vállalati ügyfelek 12,5 százaléka használta a mobiltelefonját banki szolgáltatások igénybevételére.

A GKI előrejelzése alapján, 2006 első félévének végére 1,1 millió magyar lakos lehet mobilbank ügyfél.

Még mindig kevés a webkártya

Az internetes kereskedelem fejlődését segíthetik azok a virtuális bankkártyák, amelyek kizárólag interneten keresztüli vásárlások lebonyolítására használhatók. Ezekre a kártyákra általában csak a vásárlás lebonyolítását megelőzően helyez el pénzt a tulajdonos. Az ilyen kártyák használatával, az interneten keresztül vásárló ügyfél kiküszöböli a saját bankkártyaszámával való visszaélés lehetőségét, mert másik kártyát használ az online vásárlásokhoz.

Tavaly, szeptember végén mintegy 60 ezer ilyen webkártya volt használatban, ez 73 százalékos bővülést jelent egy év alatt. A webkártyák száma folyamatosan emelkedik, de számuk még így is rendkívül alacsony.