A befektetők hátat fordíthatnak a forintnak

Vágólapra másolva!
Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a térségi adósságot vásárló befektetők már nem elsősorban a hozamelőnyt, hanem az egyes piacok alapmutatóit nézik. Ez Magyarország és Izland mellett olyan országokban is tartós devizapiaci eladási nyomást eredményezhet, mint Új-Zéland és Ausztrália.
Vágólapra másolva!

A BNP Paribas befektetési csoport londoni irodájának heti feltörekvő piaci elemzése szerint a következő hónapokban várhatóan fennmarad a magyar forint és az izlandi korona euró-árfolyamainak szoros együttmozgása az egyaránt jelentős külső fizetési egyensúlyhiány miatt. A BNP Paribas szerint mindkét valuta továbbra is sebezhető a szűkülő globális likviditási környezettől.

A magyarországi és az izlandi devizapiaci fejlemények közötti szoros összefüggésre más londoni elemzők is rámutattak már. Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni részlegének feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke, a március közepi jelentős forintgyengülés idején úgy nyilatkozott, hogy a magas hozamú piacokra, például Magyarországra, Törökországra vagy Dél-Afrikára szakosodott befektetők "most egy kicsit megijedtek attól, ami Izlandon történik".

Izlandon, amely szintén magas hozamú piacnak számít a befektetői körben, igen nagyra duzzadt a folyó hiány, és nagyon magasak a kamatok. A jelek szerint az történt, hogy az ezen az igen kis piacon bekövetkezett fordulat jelentős és globális kockázat-kerülési hullámot indított el a magas hozamú piacok befektetési konstrukciói esetében, mondta kommentárjában Evans.

A hétfői Financial Times által idézett elemzői vélemények szerint az eladási nyomás Magyarország és Izland mellett azonban, most már olyan piacokat is fenyeget, mint Ausztrália, Dél-Afrika, Törökország és Új-Zéland. Az új-zélandi és izlandi valuták a múlt héten 22 havi mélypontra gyengültek a recessziós aggályok közepette, miután ezek a gazdaságok már érzik a magas nominális kamatszint és valutáik korábbi erejének terheit - áll a londoni üzleti napilapban.

Emellett mindkét országban jelentős - Új-Zélandon 8,9, Izlandon 15,5 százalékos - a GDP-arányos folyómérleg-hiány, és a deficitek finanszírozása nehezebbé válhat, ahogy a külföldi befektetők hátat fordítanak a két piacnak, áll az elemzésben.

A Financial Times szerint az összehangolt eladás olyan félelmeket is ébresztett, hogy más pénznemek is sebezhetővé válnak, ha a devizapiaci befektetői magatartás hajtóerejévé a hozamelőnyjáték - vagyis az alacsony hozamú piacokon felvett hitellel, magas hozamú piacokon történő befektetések - helyett a külső deficitekkel kapcsolatos aggályok válnak.

Londoni befektetési házak hétfői elemzései szerint a lengyelországi jegybankháború sem segíti a térségi piacokat.