Megadóztatják a pálcikát Kínában

Vágólapra másolva!
Az eldobható pálcikára vet ki termékdíjat a kínai kormányzat, hogy megóvják az ország erdőit. Kínában évente 45 ezer milliárd pár eldobható pálcikát készítenek, a pálcikagyártás kezdi felemészteni az erdőket és a bambuszligeteket. A kormányzat, amely korábban a fertőzések elkerülése végett támogatta az eldobható pálcikák használatát, ez alkalommal a környezetvédők mellé állt.
Vágólapra másolva!

Környezetvédelmi adót vetnek ki az eldobható pálcikára Kínában. Az egyszer használatos evőeszközt mostantól öt százalékos adóval terhelik meg. Kínában évente 45 ezer milliárd pár eldobható pálcika készül, amihez fák és bambusz millióit használják fel. A kínai kormányzat az erdők védelmére, és új erdők telepítésére fordítaná az új adóból befolyt összeget.

Az eldobható pálcika használatát korábban támogatta a vezetés, mondván, az egyszer használatos evőeszköz miatt minimálisra csökkenthető a fertőzésveszély. A pálcikapár nincs teljesen kettévágva, a két szálat a vendég pattintja szét - ez garantálja, hogy az evőeszközt csak egyszer lehet használni.

Az erdők védelmében azonban egyre többen emeltek szót Kínában: iskolás gyerekek küldtek levelet a miniszterelnöknek, hogy tiltsa be az eldobható pálcikát, egyetemisták pedig kiharcolták, hogy a menzán kanalat adjanak az eldobható pálcika helyett - írja a BBC News.

A kínai kormányzat egy nagyobb adócsomag részeként vezeti be a pálcika-adót. Az új terhekkel a kormány a luxus- és a környezetszennyező cikkeket terheli meg. "A kormányzat meg akarja mutatni, hogy növeli a gazdagokon az adóterhet, ezzel csökkentve a gazdagok és a szegények közti növekvő adóterhet" - jellemzi az intézkedést Ben Simpfendorfer, a Bank of Scotland Hong Kong-i elemzője.

A luxusadó-csomagban 5-20 százalékos adóval terhelik meg a jachtokat, a golfklubokat, a luxus-karórákat, a drága fából készült padlókat, és a nagy fogyasztású autókat. A két literesnél nagyobb hengerűrtartalmú autókra kivetett húsz százalékos adó, illetve az 1-1,5 literes autók adójának három százalékra mérséklése úgy tűnik, sikeresen csökkenti a légszennyezést.