Portugálok bukhatnak a feljövő Kelet-Európán

Vágólapra másolva!
Kelet Európa miatt minősítheti vissza a Fitch Ratings Portugáliát. A Fitch szerint a portugálok képtelenek tartani a korábbi fejlődési lendületet. A hitelminősítő emlékeztet Portugália euróövezeten belüli gyenge teljesítményére is. A Fitch szerint a feltörekvő kelet - európai piacok javuló minősítése hátrébb tolhatja Portugáliát a működőtőke -vonzásban.
Vágólapra másolva!

A Fitch szerint Portugália hitelminősítését a kelet - európai új EU tagok veszélyeztetik. Az ország 2000 óta képtelen fenntartani az előző évtizedben mutatott jó gazdasági fejlődés lendületét - áll a Fitch Ratings hétfői elemzésében. Portugália, ellentétben a 90-es években a közvetlen külföldi befektetésekben elért sikereivel, a működőtőke - vonzásban vesztésre áll a feltörekvő Kelet-Európával szemben.

A növekedés lassú, sőt negatív is volt az egyik évben, a fejenkénti jövedelem pedig stagnál. A problémát részben az okozza, hogy a portugál gazdaság túlságosan függ a hagyományos feldolgozóipartól, főleg a textilipartól, ahol egyre élesebb az alacsonyabb bérű országok versenye - írja az elemzés.

A hitelminősítő felidézi, hogy a gyenge gazdasági növekedés a költségvetési teljesítményen is meglátszik. Portugália lett ugyanis 2001-ben az első euróövezeti ország, amely átlépte a 3 százalékos felső hiányküszöböt, és tavaly úgy sikerült a GDP 6 százalékán megtartani a deficitet, hogy a kormány újabb kiadáscsökkentő intézkedéseket és adóemeléseket léptetett életbe.

A portugál kormány 2008-ra 3 százalékos hiánycélt tűzött ki, de a Fitch jelentése szerint az égetően szükséges költségvetési és szerkezeti reformprogram teljesíthetőségének szempontjából "nem bíztatóak" az eddigi tapasztalatok. Még ha a kormány sikerrel is jár, az államadósság két-három éven belül épp a GDP-érték 70 százaléka alatt stabilizálódna, ami még mindig több mint a kétszerese az "AA" besorolású szuverén adósok jellemző középértékének, írták a hitelminősítő elemzői.