Egyre komolyabb üzlet a távfelügyelet

Vágólapra másolva!
A távfelügyeleti szolgáltatás a behatolásjelző rendszerek által érzékelt állapotváltozások, jelzések figyelését, feldolgozását jelenti napi 24 órában. Az alapszolgáltatások díja 3-7 ezer forint között mozog, de a riasztórendszer kiépítése a több százezer forintot is eléri.
Vágólapra másolva!

Szakmai körök szerint immár legalább 150 ezer objektumot (üzemet, lakást) felügyelnek a távfelügyeleti tevékenységet végző vállalkozások, így a piac összforgalma már több tíz milliárd forintra tehető. (Emellett a legtöbb cég a távfelügyelet mellett, riasztórendszerek telepítésével és más vagyonvédelmi szolgáltatásokkal is foglalkozik.) A tortán jó néhány vállalkozás osztozik, becslések szerint 200-300 olyan cég van, amely távfelügyeletet vállal, de a piac jelentős része csupán néhány, nagyobb társaság között oszlik meg - írja a Napi Gazdaság.

Jelenleg, az egyik legnagyobb a Multi Alarm Zrt., amely több mint 15 ezer ügyfelet szolgál ki. Tavaly, a Multi Alarm 22 ezer jelzésre vonult ki, ebből 1500 támadást, 400 pedig tényleges betörést jelentett - mondta Bánhalmi Zsuzsanna, a cég marketing-igazgatója. Míg a legtöbb szolgáltató csak egy-egy területre, régióra koncentrál, a Multi Alarm az egész országra kiterjedő szolgáltatást nyújt, csakúgy, mint a Comfortline Hungary Kft., a G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt., a GSSC Biztonságtechnikai Kft., az Országos Járőrszolgálat Kft. és az Őrmester Kft. Bánhalmi szerint Magyarországon túl sok cég működik, viszont kevés a szakmailag képzett és tőkeerős vállalkozás. Előfordul, hogy egy számítógéppel és egy autóval vágnak neki a feladatnak, ami a minőség rovására mehet.

Ellentétes véleményt fogalmazott meg Fekete Antal, a Securet Rt. vezérigazgatója, szerinte a kivonulós távfelügyelet földrajzilag nagyon is behatárolt, mert a biztosítási ajánlások szerint 15 percen belül a helyszínre kell érkezni, ami az országos hálózattal rendelkező cégeknek is nehéz. (A telefonos távfelügyeletnél, csak az ügyfelet értesítik az eseményről és a járőr nem vonul a helyszínre.)

Még a nagyobb cégek is alvállalkozókat alkalmaznak, mert nem éri meg minden településen saját kivonuló egységet fenntartani - tette hozzá Havasi Zoltán, az Országos Járőrszolgálat Kft. ügyvezetője. A cég, egyébként 40 partner segítségével, több mint ezer ügyfelet szolgál ki.

Bár a nagyvállalatok mindegyike és a közepes cégek jó része már igénybe veszi a távfelügyeletet, mert a biztosítók ezt megkövetelik, a piac a következő években mégis tovább bővülhet, hiszen egyre több ingatlant szerelnek fel riasztóval, illetve kötik össze valamely távfelügyeletet végző társasággal. Szakemberek szerint az új lehetőségek a kkv-szektorban és a lakossági szolgáltatásban rejlenek, itt még van hová bővülnie a piacnak.

A felügyeleti rendszerek biztonságtechnikai lehetőségei is javulhatnak. Nemcsak a behatolás észlelésére és riasztásra van lehetőség, hanem a víz-, gáz- és elektromos hálózat, a füst- és tűzjelzők, a fűtési rendszer figyelésére is.