A londoni tőzsdét akarják az amerikai börzék

Vágólapra másolva!
A Londoni Értéktőzsde az elmúlt másfél évben több átvételi ajánlatot is visszautasított, ám a korábbiak sokkal kisebb árajánlatot tartalmaztak, mint amennyit a Nasdaq ígért. Elemzők biztosra veszik, hogy a New York-i Értéktőzsde (NYSE) is bejelentkezik az üzletért.
Vágólapra másolva!

Több mint harminc százalékkal drágult hétfőn a Londoni Értéktőzsde (LSE) részvénye a londoni értéktőzsdén, miután a piacot elöntötték a spekulációk arról, hogy a kapitalizáció szerint legnagyobb európai értékforgalmazói platformra a Nasdaq és a New York-i Értéktőzsde (NYSE) egyaránt pályázik. Az átvételi várakozás közepette az LSE részvénye hétfő délutánig példátlan, 30,11 százalékos, 2,65 fontos drágulással 11,45 fontra ugrott.

Az LSE vállalatvezetése a céget már a múlt hét végén erősen alulértékeltnek minősítette, és visszautasította a főként technológiai papírokat forgalmazó New York-i Nasdaq részvényenként 9,50 fontos - az LSE-t 2,4 milliárd fontra értékelő - ajánlatát. Hétfői londoni elemzések szerint azonban a Nasdaq ajánlatának puszta ténye lépéskényszerbe hozta a fő riválist, a NYSE-t is. A Financial Times által idézett Wall Street-i elemzők szerint a Nasdaq-ajánlat után gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a NYSE ellenajánlattal fog előállni, ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy alulmarad fő hazai vetélytársával szemben a piaci részesedésért vívott küzdelemben.

Az LSE-n 3084, a Nasdaq-on 3151 vállalat papírjaival kereskednek. A Londonban fogalmazott vállalatok összesített piaci tőkeértéke 3204 milliárd dollár, a Nasdaq cégeié 3783 milliárd dollár volt a múlt pénteki záróárfolyamok alapján.

Az LSE az elmúlt másfél évben - a legutóbbi Nasdaq-próbálkozással együtt - négy átvételi ajánlatot utasított vissza. A korábbiak mindegyike sokkal alacsonyabb ajánlati árat tartalmazott a New York-i platform által múlt héten megajánlott vételárnál.

Az ausztrál Macquarie befektetési csoport - amely tavaly a Budapest Airport-privatizáció első szakaszában is részt vett - nemrég részvényenként 5,80 fontot, a frankfurti tőzsdét működtető Deutsche Börse pedig másfél éve 5,30 fontot ajánlott az LSE-ért. Jelezte érdeklődését a párizsi székhelyű európai Euronext tőzsde is, ajánlati árral azonban ez a cég nem állt elő.