Nőtt a pénznyerő automaták bevétele

Vágólapra másolva!
A múlt évben mintegy 10 százalékkal növekedett Magyarországon a pénznyerő automatás játékokból származó tiszta bevétel - mondta Balatonfüredi Sándor, a Magyar Szerencsejáték Szövetség főtitkára.
Vágólapra másolva!

Tavaly Magyarországon 32 ezer játékgép - pénznyerő játékautomata - működött 36 ezer játékhellyel. Az automatákból származó múlt évi tiszta árbevétel 77,7 milliárd forint volt.

A játékgépeket működtető vállalkozások összesen 36,2 milliárd forint játékadót fizettek be költségvetésbe. Ez mintegy 20 százalékkal volt több az előző évinél.

A nagyobb költségvetési bevétel a múlt év nyarán módosított szerencsejáték-törvénynek köszönhető, mivel a jogalkotók a játékhelyekre vetített játékadó összegét 75 ezer forintról havi 100 ezer forintra emelték.

A törvénymódosítástól a játékgépek számának 10-15 százalékos csökkenését várja a főtitkár 2006 közepétől, a szakértő szerint elsősorban az úgynevezett 2-es kategóriájú játéktermekben, azaz a kisebb vendéglátóhelyeken szűnnek majd meg a játéklehetőségek. A haszon itt ugyanis nem több havi 20-30 ezer forintnál. A játékgépek működtetése pedig ilyen alacsony haszon mellett már általában nem éri meg az üzemeltetőknek.

A magyar játékszervezőknek szembe kell nézniük azzal is, hogy a magyar pénznyerőautomata-piacon megjelennek az úgynevezett játékszalonok. Ezeknek a játékhelyeknek a felszerelése és működtetése nagyon tőkeigényes, amit csak kevés magyar vállalkozó engedhet meg magának. Ezért ezeket a játékhelyeket már sokszor külföldiek alakítják ki és működtetik.

Jelenleg Magyarországon 1200 vállalkozás működtet pénznyerő automatákat, közülük 200 mindössze 1 játékgéppel rendelkezik.