Kismértékben gyengült a forint a bankközin

Vágólapra másolva!
Elemzők szerint a külföldi befektetők türelmesek a forint irányában az új kormány megalakulásáig, ezért nem találják megalapozottnak a forintválságot vizionáló külpiaci elemzéseket.
Vágólapra másolva!

Alig változott a forint jegyzése a bankközi devizapiacon hétfőn, az eurót fél négy tájban 254,70/80 forinton jegyezték, ami néhány filléres eltérés csupán a pénteki 254,65/75 forinttól. A forint 2 bázisponttal 9,78 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Kiegyensúlyozott, közepes forgalmú piacról számoltak be a kereskedők, az eurót 254,40-255 forint között jegyezték a nap folyamán. Úgy tűnik, a forinttal szemben az euró nem tud 255 forint felé erősödni, de nem süllyed 254 forint alá sem - emelték ki kereskedők. A régió valutái is nagyjából a forinttal párhuzamos pályán mozogtak, hétfőre elültek az Európai Központi Bank csütörtöki kamatemelésének hullámai a nemzetközi piacokon is.

A Pénzügyminisztérium kedden teszi közzé az államháztartás februári hiányának előzetes adatait, ami akkor lehet hatással a forint kurzusára, ha még a várakozásoknál is nagyobb lesz. A piacon nem találják megalapozottnak azokat a forintválságot vizionáló külpiaci elemzéseket, amelyek a hét végén láttak napvilágot. A piac szereplői szerint a külföldi befektetők részéről van kellő türelem a forint iránt az új kormány megalakulásáig, s ha különösebb váratlan események nem okoznak zavart, az euró huzamos ideig is a 253-256 forintos sávban maradhat. Később attól függ a tőke mozgásának iránya, hogy az új kormány mennyire hitelesen kezd az államháztartás megreformálásába - vélik szakemberek.

A dollár délutánra erősödött a nemzetközi piacokon az euróval szemben. Budapesten délután 211,90/212,05 forinton kereskedtek vele, mintegy 50 fillérrel a pénteki 211,55/65 forint felett.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt forgalomban 3-9 bázisponttal tovább emelkedtek a referenciahozamok. Az egy évnél rövidebb lejáratokon 6,0-6,35 százalék között, a hosszabbakon 6,74-6,95 százalék között álltak a referenciahozamok. A külföldiek kezében lévő állampapír állomány március elsején 2704,62 milliárd forintos rekordösszeget tett ki.