Történelmi mélyponton a lengyel alapkamat

Vágólapra másolva!
A lengyel központi bank kedden 25 bázisponttal 4,0 százalékra, új történelmi mélypontra csökkentette irányadó kamatát. A két hónap alatt második kamatmérséklést, a több mint két éve legalacsonyabb, és várhatóan alacsony szinten is maradó infláció indokolta.
Vágólapra másolva!

A bank utoljára január 31-én csökkentette az irányadó kamatot, szintén 25 bázisponttal, 4,25 százalékra. Ezt megelőzően, tavaly augusztusban volt kamatcsökkentés Lengyelországban.

A Lengyel Nemzeti Bank január végéig, öt hónapon át változatlanul 4,5 százalékon tartotta az alapkamatát. Tavaly, előzőleg összesen 2 százalékpontos csökkentés volt a gazdaság élénkítése céljából. A központi bank a legutóbbi csökkentési ciklust 2002-ben kezdte, 19 százalékos csúcsról indulva. A 2004-es átmeneti megszakítás - emelés - után, a bank a gazdasági teljesítmény gyenge alakulása miatt folytatta a kamatcsökkentést.

Novemberben a vártnál gyorsabb bér- és ipari termelés-növekedés még azt mutatta, hogy a gazdasági élénkülés valamelyest visszatért, így nincs szükség további csökkentésre, azonban az infláció decemberi alakulása - tizenkét hónapra számolva 0,7 százalékra, rekord alacsonyra csökkent a novemberi 1,0 százalékról, messze elmaradva a központi bank év végére 2,5 százalékos, plusz-mínusz egy százalékpontos tűrésű céljától -, már felélénkítette a kamatcsökkentési várakozást.

Januárban, a decemberihez képest nem változott, 0,7 százalékon maradt a 12-havi fogyasztói áremelkedés üteme, és ezzel a legalacsonyabb volt az egész Európai Unióban, részben az erős zlotynak köszönhetően.

A továbbra is várhatóan viszonylag lassúbb gazdasági növekedésre számítva, a Lengyel Nemzeti Bank azt jósolta, hogy az infláció a jövő év, 2007 elejéig, tizenkét hónapra 1,5 százalék alatt marad, és csak 2008 elején várható, hogy visszaemelkedik a bank 2,5 százalékos célja közelébe.

A két kamatmérséklési döntést az is indokolta, hogy januárban a zloty három- és féléves csúcsra drágult az euróhoz képest, szintén az infláció ellen hatva.

Lengyelország hazai összterméke tavaly 3,2 százalékkal nőtt, jócskán elmaradva a 2004-es, 5,3 százalékos ütemtől. A lassulás meggyőzte az elemzőket arról, hogy érdemes közelibb kamatcsökkentésben reménykedni. A politikai bizonytalanságot ellensúlyozza a bank gondolkodásában amellett, hogy az infláció rekord alacsony és a zloty erős, az is, hogy a lengyel központi költségvetés hiánya tavaly 28,56 milliárd zloty volt, a költségvetési törvényben rögzített, 35 milliárd zlotys korlátnak csak a 81,6 százaléka.

A lengyel költségvetés idei tervezete 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol. 2007-re 4,6 százalékos, 2008-ra 5,0 százalékos GDP-bővülést várnak.