Merényletkísérlet miatt drágult az olaj

Vágólapra másolva!
Pénteken két dollárt meghaladó mértében emelkedett a kőolaj ára Londonban és New Yorkban arra a hírre, hogy Szaúd-Arábiában fegyveresek robbantásos merényletet próbáltak meg végrehajtani a világ legnagyobb olajfinomítója ellen.
Vágólapra másolva!

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta áprilisi jegyzése 2,37 dollár emelkedéssel 62,91 dolláron zárt. A londoni olajtőzsdén az északi-tengeri Brent áprilisi lejáratra 2,06 dollárral 62,60 dollárra drágult.

A szaúdi létesítmény biztonsági őrei időben tüzet nyitottak az öngyilkos merénylők robbanóanyaggal megrakott két autójára, amelyek emiatt felrobbantak - közölték helyi illetékesek.

Az incidensben az egyik olajvezeték megsérült, de Ali bin Ibráhim an-Naim olajipari és bányaügyi miniszter közlése szerint a sivatagi királyság olajkészletének kétharmadát feldolgozó abkaiki létesítmény termelésében nem keletkezett fennakadás. A finomító továbbra is normálisan üzemel, az olajexport teljes kapacitással zajlik - fűzte hozzá.

Azóta, hogy a szaúdi biztonsági szervek három éve harcot vívnak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi sejtje ellen, olajipari létesítmény ellen ez volt az első támadás az országban. Olajtársaságok épületei ellen ugyan hajtottak végre merényleteket, de nem olyan létesítmények ellen, amelyekben a termelés folyik.