Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Késik a ferihegyi gyorsvasút megvalósítása

Vágólapra másolva!
Látványos fejlesztést ígért a kormány és a ferihegyi repülőtereket működtető Budapest Airport Rt. új tulajdonosa, ám eddig nem tettek érdemi lépéseket. A belvárost a légikikötővel összekötő gyorsvasút pályázati kiírása legalább egy hónapot csúszik.
Vágólapra másolva!

Egy ideig még taxival, minibussszal vagy autóbusszal juthatnak el az utasok a Ferihegyi repülőtérre: a jó ideje tervezett gyorsvasút beruházásáról még egyeztet a MÁV és a Budapest Airport (BA) Rt., így a pályázat kiírása, a korábban tervezettnél egy hónappal később, február végére várható - tudta meg a Napi Gazdaság.

Kavalecz Imre, a vasúttársaság szóvivője a lapnak elmondta, hogy a cég már elküldte a BA Rt.-nek a ppp-konstrukcióban megvalósuló fejlesztési elképzeléseit, most a repülőteret üzemeltető cégen a véleményezés sora. A mostani elképzelések szerint a gyorsvasút a budapesti Keleti pályaudvarról indulna, s mindkét ferihegyi terminált érintené. A szerelvények 20 percenként követnék egymást, s több európai példához hasonlóan, már az induló állomáson be lehetne csekkolni. A beruházás részleteinek ismerete nélkül nehéz megmondani a fejlesztés költségeit: régebben ezt 20 milliárd forintra becsülték, s két évre tették a végleges gyorsvasút kiépítéséhez szükséges időt.

A MÁV eközben azt vizsgálja, mennyibe kerülne, s miként lenne megteremthető egy ideiglenes összeköttetés Ferihegy és a Nyugati pályaudvar között. Ez mintegy 200 millió forintba kerülne - kérdés, megéri-e, főleg, ha a korábban tervezettnél hamarabb kiépülne az állandó kapcsolat. Ráadásul, miután e forgalom részben a ceglédi vonalon bonyolódna le, csak félóránként közlekedhetnének a vonatok, s menetrendi illesztés is kellene a zsúfolt elővárosi közlekedésben.

Leginkább az infrastruktúra fejlesztésére fordítandó összeg gondolkoztatja el a MÁV vezetését, a járműveket biztosítani tudnák abból a Desiro-parkból, amelyet az elővárosi forgalomban közlekedtetnek. A vizsgálat természetesen kitér a beruházás megtérülésére is, számításba véve azt is, hogy nyilván a szokásosnál magasabbak lennének a jegyárak.

Az elmúlt szűk két hónapban - amióta a BAA megszerezte a ferihegyi repülőtereket működtető BA Rt. részvényeinek többségét - még nem kezdődhetett el az fejlesztés, amit az új tulajdonos jelzett a megvásárláskor. Chris Woodruff, a BAA üzletfejlesztési igazgatója - a BA jelenlegi vezérigazgatója - decemberben elmondta, hogy a brit cég 2006 és 2011 között 261 millió euró (65,25 milliárd forint) értékű beruházást tervez Ferihegyen. Gyakorlatilag egybe kapcsolják a 2A és B terminálokat, új repülőgép-parkolóhelyeket és szatellit terminálokat alakítanak ki, új, többszintes autóparkolót, valamint cargo- és logisztikai központot építenek. A BAA arra számít, hogy a következő években jelentősen nő Ferihegy forgalma, a BA Rt. 159 millió euróra becsült tavalyi bevétele pedig 2011-re 235 millió euróra nőhet, struktúrájánank átalakulása mellett. A tavalyi 62 százalékról 56 százalékra csökken a légiforgalmi, s ezzel párhuzamosan nő a kereskedelmi bevétel. Ennek érdekében, minden bizonnyal újabb kereskedelmi területeket is kialakítanak Ferihegyen.

Út a repülőterekre: London - Heathrow, Heathrow Express, közvetlen vonat negyedóránként a Paddington pályaudvarról, jegyár 13 font. Metró (Piccadilly Line), maximum 10 percenként, jegyár 4 font - Stansed, Stansed Express közvetlen vonat negyedóránként a Liverpool Streetről, jegyár 15 font. Róma - Fiumicino, Leonardo Express, közvetlen vonat félóránként a Termini pályaudvarra (metróállomás), jegyár 9,50 euró. Elővárosi vonat, hétköznap, negyedóránként, hétvégén ,félóránként a Tiburtina pályaudvarra (metróállomás), jegyár 5 euró - Ciampino, autóbusz, 20 percenként Ciampino vasútállomásra, jegyár 1 euró. Párizs, Orly, RER gyorsvasút + automata metró, 4-8 percenként, jegyár 9,05 euró. Buszjáratok több metróállomásról, jegyár 2,70 euró. Bécs - Vienna Airport Metró Wien-Mitte állomásról, jegyár 3 euró. City Airport, közvetlen vonat Wien-Mitte állomásról, jegyár 9 euró

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről