Lezárult a NABI-tranzakció

Vágólapra másolva!
Lezárult a NABI tranzakció sorozata, miután aláírták a végleges szerződést NABI Inc. részvényeinek, a NABI Rt. üzletének és kaposvári gyárának értékesítéséről - derül ki a NABI Autóbuszipari Rt. igazgatóságának szerdai közleményéből.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint mostantól a NABI Rt.-nek megszűnik minden hiteltartozása, a cég üzletmenetét NABI Inc. volt hitelezői viszik tovább, és gyakorolják a NABI Rt-t korábban megillető jogokat, átveszik a társaság vevőivel, beszállítóival, hitelezőivel és munkavállalóival szemben fennálló kötelezettségeket.

A vevők 2 millió dollárt fizetnek, amely a NABI Rt. várható végelszámolását, a végelszámolás költségeinek kifizetését követően a társaság részvényeseit illeti majd meg. A közlemény szerint a társaság igazgatósága még április 30 előtt összehívja a NABI közgyűlését, ahol javasolja majd a vállalat végelszámolásának megkezdését.

A NABI Rt. valamennyi munkavállalójával együtt Rácz András vezérigazgató és Horváth Péter pénzügyi igazgató munkaviszonya, munkáltatói jogutódlás következtében, a vevők által alapított gazdasági társaságnál folytatódik, és a NABI Rt-nél betöltött, fenti pozícióik megszűnnek. A NABI Rt. Igazgatósága és Felügyelő Bizottsága változatlan összetételben tovább működik.

A társaság a múlt szombaton közzétett, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentése alapján az autóbuszgyártó NABI Rt. 2005. évi konszolidált vesztesége 27,359 millió dollár volt, 57,7 százalékkal kevesebb az előző évinél. A veszteség csökkentését a csoportos létszámleépítés, a kaposvári gyár bezárása és az angliai Optare Holdings Ltd. eladása segítette. A 2005. május 26-án kötött hitel-megállapodás tette lehetővé, hogy az elmúlt évben a NABI elkerülje a felszámolást.