Gyorsítják a nagyprojektek ügyintézését

Vágólapra másolva!
Jelentősen felgyorsul az Európai Unió finanszírozta nagyprojektek ügyintézése egy új törvénynek köszönhetően. A hétfőn elfogadott törvény értelmében a nagyprojekteket kiemelik a hagyományos eljárásrendből, és hat hónappal gyorsabban intézik ügyeiket. A projektekkel kapcsolatos bírósági ügyek intézésére külön kollégiumot hoznak létre a Fővárosi Bíróságon. A törvény nem előzmények nélküli: ilyen módszerrel sikerült annak idején elérni, hogy a leégett BS helyén gyorsabban épülhessen fel a Budapest Sportaréna.
Vágólapra másolva!

A jövőben jelentősen felgyorsulhat az Európai Unió által támogatott nagy beruházásokat. A parlament hétfőn fogadta el a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításáról és egyszerűsítéséről szóló törvényt. A projekteket az Európai Unió is kiemelten kezeli, ráadásul megvalósításukra határidőt szab, ezért fontos a gyors ügyintézés.

Olyan közérdekű, sok embert érintő fejlesztési beruházások tartoznak majd ebbe a körbe, amelyeket az Európai Unió kohéziós alapjából, vagy strukturális alapjából finanszíroz, vagy a költségvetésből közvetlenül finanszírozzák őket. A törvény szerint a legalább 5 milliárd forint költségű, vagy a legalább 1000 új munkahelyet teremtő nagyprojektek közigazgatási hatósági ügyeit lehet majd külön ügymenetben, gyorsított eljárásban intézni. Az ilyen kiemelt jelentőségű ügyeket mostantól hatvan napos határidővel intézik a hivatalok.

"Hat hónappal lerövidülhet a szakhatósági eljárás az egyes projekteknél, ezt úgy sikerült elérni, hogy közben senkinek sem sérül a fellebbezési joga" - foglalta össze az új törvény előnyeit Baráth Etele európai ügyekért felelős miniszter az [origo]-nak. Baráth elmondta: mivel a nagy projekteket mostantól kiemelik az ügymenetből, így a hatóságok "hagyományos" ügyintézése is gyorsulhat a felszabaduló kapacitásnak köszönhetően.

"Sajnos a jelenlegi rendszer túltelített és tapasztalatlan a nagy projektek ügyeinek intézése terén." - indokolta a törvény szükségességét Baráth. A miniszter szerint a közigazgatásban még nincs meg a rutin, hogy összehangolják az ilyen nagyprojektek kapcsán egymással ellentétbe kerülő köz- és a csoportérdeket. A lassú ügyintézés gyakran több milliárdos veszteségekhez vezet az építkezési-fejlesztési projektekben.

A gyorsított eljárásokkal kapcsolatos perek is kikerülnek a szokásos igazságszolgáltatási ügymenetből. Ezekben az ügyekben mostantól a Fővárosi Bíróság egy speciálisan erre a tevékenységre létre hozott kollégiuma ítélkezik majd. A Fővárosi Bíróság egyébként már elébe ment a törvénynek, amikor gyorsított eljárást rendelt el az M0-ás ügyében.

A kezdeményezés nem új keletű. A Budapest Sportcsarnok leégése után hatpárti konszenzus született a csarnok gyors újjáépítéséről. Baráth Etele szocialista képviselő nyújtott be egy javaslatot, amely egy körben rendezte az összes államigazgatási és eljárási pályázatot valamint az engedélyezéseket. A javaslatot az Orbán-kormány is felkarolta, a konszenzusnak köszönhetően jelentősen felgyorsult a Budapest Sportaréna felépítése. Hasonló gyakorlatot követtek az Expo-terület fejlesztésénél is.

Barsi Szabó Gergely