Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bukhat az orosz olaj BÉT-bevezetése

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy Budapest helyett New Yorkban vezetik be az orosz Ural olajkeveréket az árutőzsdére. Korábban a BÉT ötlete volt, hogy Budapesten kezdjék meg a kereskedést a korábban általában nem piaci áron vásárolható olajjal. A bevezetést a NYMEX_szel közösen tervezte a BÉT, azonban úgy tűnik az amerikaiak önállósították magukat, és egymaguk tervezik bevezetni az orosz olajat.
Vágólapra másolva!

Lehetséges, hogy kizárólag New Yorkban lehet majd határidős orosz olajat jegyezni. Az orosz Ural olajkeverék bevezetését magyar javaslatra közösen tervezte a NYMEX és a BÉT. A tervek szerint Budapest lett volna az európai központ az orosz olaj jegyzésében - írja a Világgazdaság.

A tárgyalások két éve folytak New York és Budapest között, azonban úgy tűnik a NYMEX kihagyná a Budapesti Értéktőzsdét az üzletből. Az amerikaiak a hét végén tárgyalásokat folytattak az Ural bevezetéséről, és a Platts értesülései szerint 2007 negyedik negyedévében meg is kezdik a kereskedést, ráadásul fizikai szállítású kontraktusokkal. Magyarország számára az utolsó esély Putyin elnök hamarosan esedékes budapesti látogatásán kínálkozik, az orosz olajjal ugyanis az állami irányítású Gazprom kerekedik.

A tőzsdei bevezetéshez Oroszországnak is komoly érdeke kötődik, eddig ugyanis a piacitól különböző áron, évekre lekötve tudta csak árusítani olajkincsét. A határidős árfolyam csak kereskedők telefonos megkérdezésén alapult. Tavaly nyáron Vlagyimir Putyin megbízta kabinetjét, hogy tegyenek lépéseket az urál és a brent közötti árkülönbség kiiktatására. Az orosz olaj tőzsdei jegyzése mindenképpen találkozna ezzel a törekvéssel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről