BorsodChem: Az erőgyűjtés éve lesz 2006

Vágólapra másolva!
Az energiaköltségek további emelkedése csökkentheti a BorsodChem profittermelő képességét az idén. Jelentős árbevétel növekedés várható viszont az új üzembe lépő létesítmények miatt. Mindezek alapján 2006 az erő gyűjtés éve lesz a cégnél, amikor a termelés, és értékesítés kap elsődleges szerepet.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év egyik nagy nehézsége volt, hogy folyamatos nyomás volt költség oldalról a vegyipari cégeken, ezt kellett ügyesen áthárítani a vevőkre - mondta a 2005-ös évet értékelve Kovács F László. A másik nagy kihívás a 49 milliárd forintos beruházás sikeres elindítása volt - tette hozzá a vezérigazgató. Az idén egyéként 25 milliárd forint beruházást terveznek (ez a cég kézpénztermelő képességénél alacsonyabb összeg, így az adósság csökkenését kell, hogy eredményezze 2006-ban), amivel a TDI kapacitást 90 ezer tonnára, a PVC 400 ezer tonnára nő éves szinten. Ezek mellett épül egy 80 ezer tonnás éves kapacitású membráncellás elektrolízis üzem is.

Tavaly az új MDI-ből 10 ezer tonnás termelés helyett 6 ezret sikerült elérni, és abból négyet adtak el, mivel kicsit későn lépett be az új kapacitás. Ez azonban egy jó készletszintet jelent 2006-ra, aminek az értékesítése meg is indult - mondta Kovács F László.

Az árbevétel 17,6 százalékkal 173,6 milliárd forintra, míg az üzemi eredmény 42 százalékkal 16,0 milliárd forintra nőtt, ami azt mutatja, hogy a magas költségeket jól tudja kezelni a cég.

Forrás: MTI
Az árbevétel akár kettes is kezdődhet jövőre a vezérigazgató szerint

Nyersolaj árának megfordulására, sőt tetőzésére sem számít Kovács F László, inkább azt valószínűsíti, hogy folytatódik a 2003 vége óta tartó folyamatosan emelkedő trend.

A vezérigazgató a korábbi tájékoztatókhoz hasonlóan kitért arra, hogy a villamosenergia árakat is nagyon nehéz kigazdálkodni. A jelenlegi árszinten ugyanis évente 1,5 milliárd forint többletköltséget okoz a BorsodChem számára a magyarországi kedvezőtlen villamosenergia árak. A problémát z jelenti, hogy a villamosenergia ára nem egységes az országban, ráadásul a környező országokhoz képest is versenyhátrányt okoz a magyar ipari cégeknek. Az európai országok közül ugyanis csupán Írországban, és Olaszországban magasabb az energia ára.

A BorsodChem piacát illetően a vezérigazgató elmondta: további erős kereslet van az izocianátok iránt, így aki ezen a területen tevékenykedik, viszonylag alacsony kockázatot fut be. A TDI fedezete nagyon jó az alapanyagár nem igazán befolyásolja az árrést.

Az MDI esetében a 2006-ban beinduló európai és ázsiai kapacitások következtében tovább lemorzsolódó árak várhatóak.

A klór-vinil- PVC termékcsoportnál egészséges keresletet, és további áremelkedést vár a BC vezetése. PVC-n egyébként kevés nyereséget lehetett elérni a tavalyi második félévben. Az idén a kérdés az etilén ára lesz, ettől függ majd, hogy mi lesz a PVC-n elérhető árrés.

A pénzügyi teljesítményről Gazdik Zoltán, a cég vezérigazgató-helyettese elmondta: kevésbé kockázatos árfolyamfedezeti ügyletet használtak, ami veszteség és nyereség oldalon egyaránt kisebb elmozdulást tett lehetővé