A Rába vesztesége 4,7 milliárd forint lett

Vágólapra másolva!
Nem sikerült a Rábának az a fordulat amit sokan vártak, vagyis, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében nullszaldó körüli üzemi eredményt érjen el. A cégcsoport ugyan tovább tudta mérsékelni a hiányt, de az így is 101 millió forint lett 2005 utolsó három hónapjában. A teljes évet tekintve rekord, 47,3 milliárd forintos árbevétel mellett, 4,7 milliárd forint lett a teljes veszteség.
Vágólapra másolva!

A Rába-csoport 2005-ben, a csoport szintű üzleti portfoliótisztítás utáni időszak legmagasabb, 47,3 milliárd forintos konszolidált árbevételét érte el, amely a 2004-hez képest 17,9 százalékkal növekedett. Az üzemi tevékenység eredménye is javult a bázishoz képest, ez azonban ahhoz volt elegendő, hogy 5,1 milliárd forintról 2 milliárd forint alá csökkentsék a veszteséget.

Az üzemi veszteségek negyedévenkénti alakulása is folytatódó javulást mutatott tavaly. Az első negyedévben 983 millió, a másodikban 535 millió, a harmadikban 369 millió, míg a negyedikben 101 millió forint volt. Elemzők ugyanakkor, üzemi szinten átlagosan, már csak 26 millió forintos veszteséget vártak az utolsó negyedévre.

A Rába-csoport 2005-ős évét, 3,1 milliárdos pénzügyi eredmény rontotta, így a társaság éves nettó teljes vesztesége 4,7 milliárd forint lett.

Jelentősen javult viszont a cégcsoport készpénz állománya. Az ezt mutató EBITDA a negyedik negyedévben 562 millió forint lett, míg éves szinten 600 millió forint eredményt értek el.

A pénzügyi eredmény 3,090 milliárd forint veszteséget tartalmaz, a 662 millió forint egyszerű határidős ügyleteken realizált eredményt és a 3,598 milliárd forint átértékelésből adódó, nem realizált veszteség eredményeként. A forduló napi kötelező átértékelés tehát pillanatnyi, de jelentős negatív hatással volt a vállalat nettó eredményére - áll a társaság gyorsjelentésében.

Ebből a hitelek, szállítók, vevők átértékelésének hatása 839 millió forint, az előző évi nyitott határidős ügyletek értékelésének visszaírása 1,402 milliárd forint és a határidős nyitott ügyletek hatása 1,357 milliárd forint veszteséget okozott.

Rába Futómű Kft.

Forrás: MTI
Sokat javult a futómű üzletág, de még mindig van hová fejlődni

A Rába Futómű Kft. árbevétele 2005 évben 30 milliárd forint volt a 2004-ben elért, 25 milliárd forinttal szemben. Ez 19 százalékos növekedésnek felel meg. Az árbevétel fő mozgató rugója továbbra is a korábban megalapozott európai futómű részegység és alkatrész szállítási projektek felfutása. Az elmúlt negyedévben, az amerikai haszongépjármű-ipar továbbra is jelentős keresletet generált. A magas szinten stabilizálódott világpiaci vas- és acélárak további szignifikáns negatív kockázatot nem jelentenek a Rába eredményességére, hiszen ezeket a partnereivel a korábbiakban kötött megállapodás alapján, a társaság jelentős részben tovább hárítja vevőire. Az USA-dollár negatív trendje az elmúlt három negyedévben megállt, így már csak 0,5 százalékkal maradt el a 2004-es szinthez képest. A végrehajtott hatékonyságjavító intézkedéseknek köszönhetően, jelentősen javult a Futómű Kft eredményessége.

Az üzemi tevékenység működésből származó vesztesége 2,508 milliárd forint volt 2005-ben, szemben a 2004 évi 4,643 milliárd forinttal. Negyedéves szinten, a működésből származó üzemi veszteség 490 millió forint volt a 2004 negyedik negyedévében realizált 1,187 milliárd forinthoz képest. A javulás mértéke a bázisidőszakhoz képest 46 százalék volt. A tényleges üzemi tevékenység eredménye 320 millió forint nyereség, amely tartalmazza a törvényi előírásoknak való megfelelés miatti saját tőkerendezést, amely a tulajdonos RÁBA Nyrt. általi, 2,828 milliárd forint összegű tagi hitel elengedését jelenti. EBITDA szinten a futómű üzletág működéséből származó készpénzállománya elérte a pozitív szintet, negyedéves szinten 78 millió forint nyereséget mutatott.

Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft.

Az új suzuki megrendelések szállítása 2006-ban indulhat

A Rába Alkatrész Kft. árbevétele 2005. évében 11,3 milliárd forint volt a 2004. évi 11 milliárd forinttal szemben. A 2 százalékos növekedés jelentősége felértékelődik annak fényében, hogy az árbevétel növekedést az Alkatrész Kft. úgy érte el, hogy a középtávú stratégiának megfelelően 2005. második negyedévében a győri üzem integrálásra megtörtént a Rába Jármű Kft-be, így a győri üzem árbevétele a második félévben már nem az Alkatrész Kft-nél jelentkezett.

Az üzemi tevékenység eredménye 2005 évében 204 millió forint veszteséget mutatott, a 2004 évi 760 millió forint veszteség után. A javulás mértéke a bázisidőszakhoz képest több mint 73 százalék. EBITDA szinten a negyedik negyedévben 106 millió forint eredményt ért el az üzletág. A második negyedévben a társaság jelentős megrendelést nyert el a Magyar Suzukitól.

Az üzletre való felkészülés 2005. negyedik negyedévében befejeződött, a sorozatgyártás várhatóan 2006. első negyedévében indul meg. A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. móri gyára készíti a járműhöz a hátsó ülésvázakat, valamint az első és hátsó üléshuzatokat.

Rába Jármű Kft.

A honvédségi szállítások nyereségesek

A Rába Jármű Kft 2005. évben - a korábban aláírt szerződésnek megfelelően - 157 darab katonai járművet szállított le a hozzá tartozó speciális felépítményekkel a HM Haditechnikai Ellátó Központja részére. A katonai járműcsaládon kívül a Társaság különböző kategóriájú autóbusz- és földmunkagép alvázakat szállított belföldi és külföldi partnerei számára.

A Rába Jármű Kft. árbevétele 2005. évben 8,1 milliárd forintot ért el. Az üzemi eredmény 497 millió forint nyereséget tett ki. A negyedik negyedévben az árbevétel az előző negyedévi 1,3 milliárdról 4 milliárd forintra változott, az üzemi eredmény pedig 313-ról 497 millióra nőtt. Ez a változás megfelel a társaság terveinek, a termékek forgalmazási ütemének - áll a gyorsjelentésben.