A Mol nem eladó a vezérigazgató szerint

Vágólapra másolva!
Az idén is a tavalyi évhez hasonló finomítói és kőolaj-kitermelési környezetre számít a Mol vezetése, a gázüzletágban azonban az első negyedévben veszteséget lesznek kénytelenek elszenvedni. A Lukoillal kapcsolatos találgatásokra Mosonyi György azt mondta: a Mol nem eladó, és a kapacitásai sem azok.
Vágólapra másolva!

A 2002-ben meghirdetett stratégiát sikeresen zárta 2005-ben a Mol-csoport. Erre lehet azt mondani, hogy ez a kedvezően változó külső körülményeknek tudható be, a kitűzött célokat viszont akkor is teljesítették volna, ha a külső feltételek változatlanok maradnak - mondta Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója, a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatón kedden. Azt egyébként Mosonyi is elismerte, hogy a 2002-es körülmények már történelminek tűnnek, hiszen például a kőolaj ára akkor 20 dollár körüli volt.

Az eredményességet egyébként a külső körülmények mellett jelentősen javították a beruházások is, például a kéntelenítő megépítése Százhalombattán. Emellett sikerült a költségcsökkentési terveket is túlteljesíteni. El kell ismerni ugyanakkor, hogy a kőolajárak is jelentős mértékben nőttek, igaz a tavalyi évi utolsó negyedévben már kisebb csökkenés volt megfigyelhető - tette hozzá a vezérigazgató. A dollár erősödése is jellemezte a tavalyi évet (a kőolaj szakma dollár alapú) ami pozitívan hatott a Mol-csoport eredményére.

A petrolkémiai árrések viszopnt volatilisek voltak, az alapanyagár emelkedést ugyanis nem tudták ellensúlyozni. Jelentősen nőtt viszont a termékértékesítés a TVK-nál végrehajtott beruházásoknak köszönhetően. A költségszintet egyébként az sem segítette, hogy az új belépő üzemek beüzemelése tavaly történt meg - mondta Mosonyi, hozzátéve árrések szempontjából az idei év is kérdéses.

A földgáz üzletágnál ismét bekövetkezet, hogy az import árak meghaladták az értékesítési árat, ezért az utolsó negyedévben veszteség keletkezett a gázkereskedelmi cégnél.. Mosonyi hozzátette nem gondolták volna, hogy ez mégegyszer előfordulhat.(Korábban emiatt volt olyan, hogy éves szinten 100 milliárd forintot meghaladó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Mol.) A gázüzletágon 2006 első negyedévében is veszteség lesz, ami a gázüzletág negyedév végi zárása miatt a Mol könyveit fogja terhelni.

A gázkereskedő cégnél várhatóan 11 milliárd forint üzemi vesztesége lesz a Molnak így együttesen is veszteség lesz ezen a tevékenysége. Ez azonban nem lesz túl sok mivel a gázszállító, és tároló cég ezt a 11 milliárd forintot bizonyos mértékig ellensúlyozza.

A feldolgozás és kereskedelemben a legfontosabb hír, hogy az értékesítést tovább tudták növelni, tehát nemcsak az árrés emelkedésének köszönhető a magasabb profit - mondta Mosonyi..

A kutatás-termelés üzeltágnál az idén is marad a magas kőolajár, tehát kiemelkedő teljesítmény várható, szinten maradó kitermelés mellett. Erős finomítói árrésre is számítani lehet. A petrolkémia esetében pedig mindenképpen eredménynövelő hatása lesz a kapacitások jelentős növekedésének, változatlan külső körülmények között is.

"A Mol és a kapacitásai nem eladók - ennyit tudok mondani arra a hírre, hogy a Lukoil esetleg Mol részesedést vásárolna" - mondta Mosonyi György.

Az akvizíciókkal kapcsolatban Mosonyi azt mondta: Horvátországban szeretnék növelni az INA részesedésüket, emellett figyelik a szerb NIS privatizációját is. Ennél csak kisebb lehetőségek vannak, de érdeklődnek a román Romgaz iránt is, amelynek eladását elhalasztották.