Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az olajár miatt aggódtak a G-8-értekezleten

Vágólapra másolva!
A magas energiaárak veszélyt jelentenek a világnak. A drága olaj ellenére azonban gazdasági növkedést várnak az idén a G-8 pénzügyminiszterei.
Vágólapra másolva!

A magas energiaárak jelentik a legnagyobb veszélyt a globális növekedésre, derült ki a nyolc gazdasági nagyhatalom, azaz az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, valamint Oroszország (G-8) pénzügyminisztereinek szombati értekezletén - írja a Napi Gazdaság.

A résztvevők szerint az energiaszektornak több hatékonyság-javító beruházásra lenne szüksége, az ellátás ugyanis a fogyasztók és a magánszektor szorosabb együttműködésével lenne jobb.

A csoport soros elnöki tisztét, most első ízben tölti be Oroszország, így a találkozó Moszkvában volt, ahol a résztvevők megállapították, hogy a világgazdaság stabilan növekszik, s ez várhatóan az év egészében így marad.

A záróközlemény szemérmesen hallgat az év elejei orosz-ukrán gázvitáról, de sürgeti az energiahordozók piacának stabilabbá és átláthatóbbá tételét. Ehhez az eddiginél mélyebb dialógusra van szükség a termelő és a felhasználó országok között.

A házigazda Alekszej Kudrin meglebegtette annak lehetőségét, hogy Moszkva megszünteti az állami ellenőrzésű Gazprom gázexport-monopóliumát, de arról nem beszélt, hogy ez mikor történhet meg.

A pénzügyminiszterek szükségesnek ítélték a globális egyensúlytalanságok felszámolását, ami G-8-zsargonban, az USA rekord nagyságú külkereskedelmi hiányára, illetve Kína duzzadó többletére vonatkozik.

Kudrin közölte, hogy Oroszország az olajbevételekből, a tavalyi 15 milliárd után, idén újabb 11,9 milliárd dollárnyi, még a szovjet időkből fennálló adósságot kíván, idő előtt törleszteni a szuverén hitelezőket tömörítő Párizsi Klubnak, nagyrészt tehát a többi G-8-országnak.

John Snow amerikai pénzügyminiszter arról biztosította vendéglátóját, hogy Washington támogatja Oroszország mielőbbi belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO), de ehhez további liberalizációs intézkedésekre van szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről